αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Πορτογαλία στην νέα εποχή: Πέφτει η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί

Η Πορτογαλία στην νέα εποχή: Πέφτει η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί

Η πορτογαλική οικονομία δείχνει να έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, μετά τη σοβαρή δοκιμασία που πέρασε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ως γνωστόν, η χώρα υποχρεώθηκε να υπαχθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έλαβε δάνειο από την ΕΚΤ και την Ε.Ε., το οποίο ανήλθε σε 78 δισ. ευρώ, για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών. Η ανεργία εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ και το 2013 κυμαινόταν στο 16%, δηλαδή σε ποσοστό διπλάσιο από το 2008. Ωστόσο, σιγά σιγά φαίνεται ότι καταφέρνει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και πάλι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Ο Τιάγκο Μάρτινς είναι προγραμματιστής, εργάζεται σε μια εταιρεία που απασχολεί 300 νέους ανθρώπους και η έδρα της είναι στην πόλη Πόρτο. Κερδίζει περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα, ποσό διπλάσιο από το μέσο μηνιαίο εισόδημα στην Πορτογαλία. Η περίπτωσή του είναι όντως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάκαμψης της μεσογειακής χώρας. «Βλέπεις να γίνονται ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στο Πόρτο. Οι άνθρωποι δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έρθουν εδώ. Υπάρχουν, εν τω μεταξύ, καλές αεροπορικές συνδέσεις και η πρόσβαση έχει βελτιωθεί δραστικά».

Στην Πορτογαλία ο τουρισμός αρχίζει να ανακάμπτει και η ανεργία μειώθηκε στο 10%. Οι μισθοί στο Δημόσιο αλλά και οι συντάξεις που είχαν περικοπεί αυξήθηκαν. Επίσης, τις αργίες που είχαν καταργηθεί λόγω κρίσης τις επανέφερε η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2015. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζοάο Γαλάμπα, τα πράγματα μπορούν να γίνονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι πιστεύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Κάναμε αλλαγές στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τα μέτρα της οποίας είχαν προκαλέσει σύγχυση και δυσφορία. Αυξήσαμε μισθούς που είχαν περικοπεί και μειώσαμε τη φορολογία. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Η πορτογαλική κυβέρνηση έμεινε πιστή στο σχέδιό της και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Τα αποτελέσματα είναι θετικά σε όλα τα επίπεδα».

Βέβαια, όπως επισημαίνει η DW, μπορεί να αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά αυξήθηκαν και οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο, στα τσιγάρα και η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει υψηλό.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 1 =