αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ περιπέτεια της Folli Follie: Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η περιπέτεια της Folli Follie: Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σενάρια για την επόμενη ημέρα της Folli Follie Group επεξεργάζονται οι πιστωτές της, τράπεζες και ομολογιούχοι, καθώς διευρύνεται η πεποίθηση πως η εταιρεία, ανεξαρτήτως της ορθότητας ή μη των οικονομικών της καταστάσεων, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει την κρίση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως εντός Ιουνίου θα επιχειρηθεί να γίνει συνάντηση της πλειονότητας των ομολογιούχων της εταιρείας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν νομικά. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός πως επί του παρόντος οι υποχρεώσεις της εταιρείας φέρονται να εξυπηρετούνται κανονικά, στην αγορά επικρατεί ο φόβος πως είναι θέμα χρόνου τυχόν μηνύσεις από μικρομετόχους και άλλους έχοντες νόμιμο συμφέρον, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να οδηγήσουν σε έρευνα και «πάγωμα» των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας είτε από τους οικονομικούς εισαγγελείς είτε και από την Αρχή για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Τα δύο σενάρια

Ετσι εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: Είτε να σπάσει υπό την πίεση των πιστωτών η Folli Follie σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, με τη δεύτερη να αφορά την Ασία, όπου και εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες σε σχέση με την πραγματική της εμπορική δραστηριότητα και την ορθότητα των οικονομικών της στοιχείων. Είτε να προκύψει μια νέα εταιρεία που θα κρατήσει όλες τις συμμετοχές και άλλη μία που θα έχει την εμπορική δραστηριότητα της Folli Follie. Και στα δύο σενάρια βασικοί μέτοχοι εκτιμάται πως θα είναι οι πιστωτές, τράπεζες και ομολογιούχοι. Αυτονόητα οι μέτοχοι, βασικοί και μικρομέτοχοι, θα δουν τα μερίδιά τους να εξαφανίζονται ή να απομειώνονται δραστικά, εξηγούν στην «Κ» νομικοί κύκλοι που ειδικεύονται στο πτωχευτικό δίκαιο.

Οι συγκλίνουσες απόψεις της αγοράς πάντως είναι πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα θα επιχειρηθεί να αλλάξει χέρια η εταιρεία και ενδεχομένως να οδηγηθεί και σε αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων. Τα σενάρια και οι σχετικές επιλογές αναμένεται να συζητηθούν από το υπό διαμόρφωση club των ομολογιούχων, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει κατά προσέγγιση «περισσότερο από το 60% του κεφαλαίου τους, αφού τα χρεόγραφα τελούν υπό διαπραγμάτευση με βαθιά discount και επιτόκια χρεοκοπίας», όπως υπογραμμίζουν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η υπόθεση της Folli Follie αποτελεί από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές καταρρεύσεις στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, λόγω της ταχύτητάς της, αλλά και μνημείο αποτυχίας εταιρικής διακυβέρνησης», σημειώνει χρηματιστηριακός αναλυτής μεγάλης ελληνικής τράπεζας, η οποία σταμάτησε την κάλυψή της Folli Follie προ διετίας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει τη διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου από την Ernst & Young και την προηγούμενη εβδομάδα ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χ.Α., εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να προσκομίσει κρίσιμα στοιχεία που της ζητήθηκαν.

Σιγή ιχθύος

Την ίδια ώρα πάντως, ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην Αθήνα, αν και εμφανίζεται καθησυχαστικός στις συναντήσεις του με τους πιστωτές και τα εποπτικά όργανα, δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει ούτε τη δική τους εμπιστοσύνη ούτε αυτή της ευρύτερης αγοράς. Η «Κ» επικοινώνησε με το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και με το τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου, αλλά, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις περί της θετικής πρόθεσής του, δεν κατέστη δυνατή η λήψη οιασδήποτε απάντησής του επί του θέματος.

«Χρειάζονται έργα και όχι λόγια», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» τραπεζικές πηγές που παράλληλα υποβαθμίζουν τον κίνδυνο που φέρονται να διατρέχουν, σημειώνοντας πως έχει δρομολογηθεί, με τη συναίνεση της FF Group, η λήψη πρόσθετων εξασφαλίσεων.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three − one =