αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Πάτρα θέλει να γίνει smart city και εγκαθιστά ηλεκτρονικά «μάτια» για τη στάθμευση

Η Πάτρα θέλει να γίνει smart city και εγκαθιστά ηλεκτρονικά «μάτια» για τη στάθμευση

Ηλεκτρονικά μάτια θα ελέγχουν τη στάθμευση στο κέντρο της Πάτρας. Ο δήμος τρέχει ένα πιλοτικό σύστημα που θα του επιτρέπει να γνωρίζει πότε και για πόση ώρα σταθμεύει ένα όχημα στο κέντρο της πόλης. Μελλοντικά το σύστημα αναμένεται να ενημερώνει και τους οδηγούς για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

Όπως αναφέρει το TheBest.gr, συνεργεία άνοιξαν τρύπες στο οδόστρωμα και στην αριστερή πλευρά της οδού Πατρέως. Ο Δήμος Πατρέων επιστρατεύει την τεχνολογία και τοποθετεί φωτοκύτταρο σε κάθε θέση στάθμευσης ώστε να καταγράφει πόση ώρα και άν βρίσκεται σταθμευμένο ένα όχημα στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Τα στατιστικά στοιχεία για την ελεγχόμενη στάθμευση είναι απογοητευτικά και ο Δήμος παίρνει μέτρα. Παρατηρήθηκε πως ούτε οι μισοί δεν πληρώνουν για την στάθμευση στις πράσινες και πορτοκαλί ζώνες, ενώ και αυτοί που πληρώνουν… δεν τηρούν το ωράριο! Εκτός αυτού το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου, αποσκοπεί μελλοντικά να ενημερώνει μέσω διαδικτύου τους οδηγούς για τη διαθεσιμότητα σε θέσεις στάθμευσης στο κέντρο και με εφαρμογή που θα κατεβάζουν στο κινητό τους.

Οταν κάποιο όχημα σταθμεύσει σε συγκεκριμένο σημείο, το φωτοκύτταρο στέλνει σήμα σε κεντρικό υπολογιστή. Έτσι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιο αυτοκινητο πάρκαρε, σε ποια θέση και για πόση ώρα. Και φυσικά όταν η ώρα ή το δίωρο περνά… θα σπεύδουν στο σημείο για να επιδώσουν κλήση 20 ευρω.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στην οδό Πατρέως από την Κανακάρη μέχρι την Μαιζώνος. Αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση θα επεκταθεί σε όλο το κέντρο της πόλης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =