αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ ελληνική startup που θέλει να γίνει η «Airbnb των αυτοκινήτων». Οι ιδρυτές της μιλούν στο It’s Possible

Η ελληνική startup που θέλει να γίνει η «Airbnb των αυτοκινήτων». Οι ιδρυτές της μιλούν στο It’s Possible

Το έχουμε δει να συμβαίνει, για παράδειγμα, με την Airbnb: Κάποιος θέλει να μισθώσει ένα σπίτι σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, σε εκείνο το σημείο, υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που διαθέτει ένα ξενοίκιαστο ακίνητο. Και κάπως έτσι, μέσα από μια πλατφόρμα γίνεται το «matchάρισμα». Σκέψου τώρα αυτό να μπορούσε να γίνει και με αυτοκίνητα. Ναι, στην Ελλάδα.

Μια startup έχει ξεκινήσει να το κάνει ήδη. Η Ridemind βαδίζει στον δρόμο της οικονομίας του διαμοιρασμού, και επιτρέπει στους ανθρώπους να ενοικιάζουν τα αυτοκίνητα τους σε άλλους ιδιώτες. Οι ιδρυτές της πλατφόρμας, Χρήστος Καρολεμέας, Κώστας Γεωργόπουλος και Αντώνης Καραλούλης, μιλούν στο It’s Possible για όλο αυτό που έχουν δημιουργήσει.

Τι είναι η Ridemind;

Δεν νοικιάζουμε απλά οχήματα. Μοιραζόμαστε μια νέα λογική για να μετακινούμαστε στην καθημερινότητά και στις διακοπές μας με μεγάλη διαφορά με οικονομία και περισσότερα συναισθήματα.

Ακολουθώντας την σύγχρονη τάση της οικονομίας του διαμοιρασμού δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να νοικιάζουν τα αυτοκίνητά τους σε άλλους ιδιώτες. Και πάντα έχουμε στο μυαλό μας ιδέες για να μπορεί ο καθένας να ζήσει κάτι περισσότερο από μια απλή μίσθωση ενός αυτοκινήτου.

Βλέπουμε πολλούς γνωστούς επιχειρηματίες να μιλούν για τα λεγόμενα pivots στην επιχειρηματικότητα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν ιδρυτή, να προχωρήσει σε μια τόσο δραστική αλλαγή; Μιας και εσείς το έχετε κάνει

Όλα τα project ξεκινούν από μία ιδέα η οποία σταδιακά υλοποιείται και στη διάρκεια αυτής της υλοποίησης πρέπει να υπάρχει Plan A, Plan B κτλ. Είναι σύνηθες να ξεκινάς με μία ιδέα που θεωρείς ότι είναι καταπληκτική και στην πορεία να διαπιστώνεις ότι πρέπει να διαμορφώσει αυτό που κάνεις για να έχει επιτυχια. Υπ’αυτη την έννοια, οι αλλαγές μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολες, πρέπει όμως να γίνονται έτσι ώστε η τελική προσφερόμενη υπηρεσία να καλύπτει ανάγκες και να δημιουργει προϋποθέσεις επιτυχίας του όλου project.

Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας χρήστης, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τη Ridemind;

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. Ο χρηστης κάνει έναν λογαριασμό μέσω Facebook, Google ή email. Στη συνέχεια επιβεβαιώνονται τα στοιχεία του και μπορει να καταχωρήσει το αυτοκίνητό του στην πλατφόρμα ανεβάζοντας μία τουλάχιστον φωτογραφία του αυτοκινήτου, την άδεια κυκλοφορίας και το υπάρχον ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το ίδιο ισχύει και για τον χρήστη που επιθυμεί να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο, ο οποίος χρειάζεται το δίπλωμα οδήγησής του και την ταυτότητά του.

Αρκετοί σας χαρακτηρίζουν ως «την Airbnb των αυτοκινήτων». Έχετε πάρει ιδέες από μεγάλες πλατφόρμες τέτοιου τύπου;

Φυσικά! Υπάρχουν ήδη εταιρείες που εξειδικεύονται στο car sharing όπως η Turo στην Αμερική και η Drivy στην Ευρώπη που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εμας. Η βασική μας φιλοσοφία είναι να φέρουμε κοντά τον ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσα από μία γρήγορη και απόλυτα ασφαλή διαδικασία την οποία εγγυάται η συμφωνία ασφαλιστικής κάλυψης που έχουμε με την ALLIANZ. Έτσι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου μπορεί να κερδίζει χρήματα από αυτό χωρίς να έχει το άγχος του τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Όλα τα αυτοκίνητα που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας καλύπτονται με μεικτή ασφάλεια.

Θεωρείτε ότι η λεγόμενη «οικονομία του διαμοιρασμού» είναι το μέλλον;

Το παρόν και το μέλλον θα λέγαμε. Ήδη υπάρχουν πολύ επιτυχημένα παραδείγματα τα οποία ο κόσμος τα έχει αγκαλιάσει και προσδοκούμε ότι και το εγχείρημά μας μέσω της Ridemind θα είναι ένα ακόμα πετυχημένο παράδειγμα της οικονομίας του διαμοιρασμού. Ειδικότερα στον τομέα τον μεταφορών, οι αλλαγές που συντελούνται είναι ραγδαίες και πιστεύουμε πως θα οδηγήσουν στη σταδιακή αντικατάσταση της κλασικής ιδιοκτησίας με ενός είδους “paying service”. Αυτό σίγουρα απαιτεί χρόνο, αλλά η κατεύθυνση είναι σε μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη χρήση του αυτοκινήτου οπότε νομοτελειακά θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι τα επιχειρηματικά σχέδια σας για το προσεχές διάστημα;

Λανσάραμε το Ridemind στις αρχές Απριλίου και ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εντυπωσιακά. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και αναμένουμε ότι θα ενταθεί το προσεχές διάστημα λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο στόχος μας είναι να εδραιωθούμε στην Ελληνική αγορά και να εξοικοιώσουμε το κοινό με το car sharing. Τέλος, εξετάζουμε και το ενδεχόμενο επέκτασης σε αγορές του εξωτερικού εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

*Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζονται οι ιδρυτές της Ridemind (από αριστερά): Χρήστος Καρολεμέας, Κώστας Γεωργόπουλος και Αντώνης Καραλούλης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =