αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα βρέθηκε… στον πάτο της Μεσογείου σε ότι αφορά τον τουρισμό

Η Ελλάδα βρέθηκε… στον πάτο της Μεσογείου σε ότι αφορά τον τουρισμό

Τελευταία και… καταϊδρωμένη τερματίζει φέτος στην Ελλάδα όσον αφορά τα έσοδα από τον Τουρισμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, με μόνο την Τουρκία να καταγράφει χειρότερες επιδόσεις στις τουριστικές εισπράξεις, εξέλιξη όμως που ήταν αναμενόμενη εξαιτίας της κάθετης πτώσης της ζήτησης υπό το φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Οκτωβρίου του SETE Intelligence, η Ελλάδα καταγράφει αισθητή πτώση στα έσοδα συγκριτικά με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν αισθητές μεταβολές στη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνης (ΜΚΔ). Η χώρα στο επτάμηνο παρουσίασε μείωση κατά 1,7% στις αφίξεις, 4,9% στα έσοδα και πτώση της ΜΚΔ κατά 3,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Η Ιταλία από την άλλη εμφανίζει αύξηση των αφίξεων κατά 4,4%, αύξηση των εσόδων κατά 1,2% και 3,1% μείωση της ΜΚΔ . Η Ισπανία και η Κροατία, όπου παρατηρείται αύξηση 11,1% και 9,7% των αφίξεων, έχουν επίσης μείωση ΜΚΔ κατά 4,1% και 2,7% με αποτέλεσμα η αύξηση εσόδων να είναι 6,6% και 6,7% αντίστοιχα. Τέλος η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις αφίξεις κατά 19,8% και στα έσοδα 15,0%, έχοντας παρεμφερή μείωση ΜΚΔ 4%.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ φαίνεται πως υπάρχει γενικευμένη μείωση των χρημάτων που διέθεσαν για διακοπές οι ξένοι τουρίστες, ανεξαρτήτως της μεταβολής των αφίξεων. Επίσης, προκύπτει ότι όσο λιγότερο έχει πληγεί μια χώρα από τις προσφυγικές ροές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση αφίξεων που παρουσιάζει.

Η σύγκριση έγινε με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα των εσόδων από τις άλλες χώρες της Μεσογείου μέχρι τον Ιούλιο. Στην ελληνική περίπτωση όμως, ούτε ο Αύγουστος κατάφερε να αποτελέσει εξαίρεση στην πτώση των εσόδων από τον Τουρισμό, όπως σημειώνει το Capital.gr.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση 12,9% στα περιφερειακά και 14,3% στην Αθήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +7,6% και +7,6%. Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 14,4% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας τη συνολική μείωση στο 1,3% μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (έως και τον Αύγουστο), οι εισπράξεις δείχνουν σημαντική υστέρηση που άγγιξε το 9,2%. Αντίστοιχα, για το τρέχον έτος έως και τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μείωση εισπράξεων κατά 7,1%. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός πως τον Αύγουστο το σύνολο των επισκεπτών της χώρας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα πέντε εκατ., πλησιάζοντας το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Τι φταίει όμως για τη φετινή καθίζηση στα έσοδα; Όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΕΤΕ, η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά με προσφορές last minute, μια κίνηση που έριξε την τιμή του τουριστικού πακέτου, είναι η βασική αιτία της υστέρησης. Αυτό σε συνδυασμό με τη γενικευμένη μείωση της ΜΚΔ, επηρέασε αρνητικά τις εισπράξεις.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας. Η Τουρκία, μετά τη φετινή βουτιά, αλλά και η Αίγυπτος ετοιμάζονται για δυνατό “comeback” τη χρονιά που έρχεται, προσπαθώντας να επανακτήσουν τα μερίδια που έχασαν από τη μεσογειακή αγορά, ποντάροντας όχι τόσο στις χαμηλές τιμές, αλλά στις τουριστικές τους υποδομές και το προσφερόμενο προϊόν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 15 =