αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ απλή τακτική με τα time blocks που θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος: Μια ιδρύτρια εξηγεί

Η απλή τακτική με τα time blocks που θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος: Μια ιδρύτρια εξηγεί

Το έχουμε ξανά πει: Δεν αρκεί μόνο να βάλεις τους στόχους. Δεν αρκεί μόνο να καταγράψεις τα όσα έχεις να κάνεις μέσα σε μια ημέρα, πρέπει να έχεις και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Εκεί εστιάζει η ιδρύτρια της BaubleBar, Daniella Yacobovsky. Όπως εξηγεί στο Entrepreneur.com, είναι καλό να κάνεις to-do λίστες, ωστόσο αυτό δεν αρκεί.

Η ίδια χωρίζει την δουλειά της σε μικρότερα time blocks. Σε χρονικά κομμάτια δηλαδή. Για να ξέρει τι ακριβώς tasks πρέπει να ολοκληρώσει την κάθε στιγμή. «Αυτό με βοηθά να ταξινομώ όλες τις δουλειές που βρίσκονται μπροστά μου» τονίζει.

Με το Time Blocking, ουσιαστικά οργανώνεις από πριν τον χρόνο σου, σε ξεχωριστά «κουτάκια». Έτσι ξέρεις ότι π.χ. από τις 15:00 μέχρι τις 16:00 αύριο θα εργαστείς για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Την επόμενη ώρα για κάτι άλλο. Και μετά από δύο ώρες για κάτι ακόμα. Ένα πράγμα την φορά. Το χρονικό block του ενός, δεν πρέπει να πηγαίνει «πάνω» στο επόμενο. Είναι σημαντικό να τηρείς το χρονοδιάγραμμα που έχεις φτιάξει από πριν.

Θα πει κάποιος: «Μα καλά, χρειαζόμαστε ημερολόγιο για να κάνουμε αυτή την απλή διαδικασία;». Η απάντηση είναι ναι! Δεν είμαστε υπερυπολογιστές, για να τα θυμόμαστε όλα. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, σε διαφορετικά πεδία της ζωής μας.

Ας υποθέσουμε ότι έχεις φτιάξει ένα blog. Και σκέφτεσαι ότι αύριο, θα γράψεις μερικά κείμενα για να τα δημοσιεύσεις σε αυτό. Η αυριανή ημέρα έρχεται, περνά, και τελικά δεν γράφεις τίποτα. Γιατί πολύ απλά, άλλες δραστηριότητες κάλυψαν όλο τον χρόνο. Και έτσι δεν έμεινε καιρός για να κάνεις εκείνο που ήθελες. Αντίθετα, αν είχες σημειώσει στο ημερολόγιο σου ότι π.χ. 12:00 ως 14:00 θα γράψεις για το blog σου, τότε θα ήξερες ότι εκείνος ο χρόνος είναι «πιασμένος».

Πάμε να δούμε και το πρακτικό κομμάτι:

  • Κάθε βράδυ, αφιέρωσε 10 λεπτά για να προγραμματίσεις την επόμενη ημέρα. Ανακατέταξε τα χρονικά blocks αν πρέπει να δημιουργήσεις χρόνο για άλλα σημαντικά πράγματα.
  • Χρησιμοποίησε επαναλαμβανόμενα blocks, για επαναλαμβανόμενες εργασίες. Π.χ. σημείωσε ότι θα γράψεις για το ιστολόγιο σου την Τρίτη και την Τετάρτη, συγκεκριμένη ώρα.
  • Μην υπερβάλεις. Δεν μπορείς να είσαι παραγωγικός για 10 ώρες σερί. Βάλε διαλείμματα ανάμεσα.
  • Προγραμμάτισε πάντα περισσότερο χρόνο για ένα task, από όσον πιστεύεις ότι χρειάζεσαι.

Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα. Πάρε το ημερολόγιο σου, και οργάνωσε τον χρόνο σου με Time Blocking. Είναι σίγουρο ότι θα είσαι πιο παραγωγικός σε όλα όσα έχεις να κάνεις. Θα εστιάζεις στα σημαντικά πράγματα. Και στο τέλος, πιθανότατα θα σου μείνει και αρκετός πραγματικά ελεύθερος χρόνος. Αφού οι δουλειές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =