αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποκάλυψε «κρυφά» χρέη του Δημοσίου ύψους 1,97 δισ. ευρώ προς ιδιώτες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποκάλυψε «κρυφά» χρέη του Δημοσίου ύψους 1,97 δισ. ευρώ προς ιδιώτες

Σε 1,97 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κρυφά» χρέη του Δημοσίου, τα οποία δεν συνυπολογίζονται στις οφειλές της γενικής κυβέρνησης, καθώς πολύ απλά δεν έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οσο οι υπηρεσίες καθυστερούν τη βεβαίωση των επιστροφών φόρων τόσο θα παραμένουν εκτός των χρεών της γενικής κυβέρνησης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πλασματικά πλεονάσματα. Αν συνυπολογισθεί λοιπόν το 1,97 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν καταθέσει αιτήσεις επιστροφής χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, οι οφειλές της κυβέρνησης συνολικά ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και τα 8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν φορείς του Δημοσίου που καθυστερούν να εγγράψουν τις δαπάνες τους και να τις αποστείλουν στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στα τέλη Μαρτίου το ποσό των επιστροφών φόρων ανέρχεται σε 1,97 δισ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες ξεπερνάει τις 350 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ξεχάσει να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή 1.663 ημέρες περίπου!

Αντί λοιπόν να μειώνονται μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, αυτές αυξάνονται δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, με τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ένας ακόμη μνημονιακός στόχος έχει χαθεί. Με βάση τις δεσμεύσεις του συμπληρωματικού μνημονίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Προφανώς είναι αδύνατον σε διάστημα τριών μηνών να καταβληθούν τα τεράστια ποσά που οφείλει το κράτος.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =