αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αλήθεια μέσα από μια έρευνα: Χρειάζονται επενδύσεις 100 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία

Η αλήθεια μέσα από μια έρευνα: Χρειάζονται επενδύσεις 100 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία

Επενδύσεις του δυσθεώρητου ύψους των 100 δισ.ευρώ «λείπουν» από την ελληνική οικονομία προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιούργησε η πολυετής οικονομική κρίση και να καταγραφεί σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση. Οι επενδύσεις αυτές, όμως, δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εάν δεν αποκατασταθεί το “κενό εμπιστοσύνης” προς τη χώρα από τους επενδυτές, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά από την επιβολή των capital controls.

Όπως προκύπτει από την νέα μελέτη της PwC (“Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2016”) η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είναι συμβατά με σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ-28.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη αναφέρεται πως μόνο για το 2016 οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 12,4% του ΑΕΠ, περίπου 13 δισ.ευρώ χαμηλότερα από το μέσο όρο του 2000-2008. η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 76% (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ)μεταξύ 2007 και 2016 σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των επενδύσεων στη βιομηχανία κατά 62%, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κενό στην ελληνική Οικονομία, λέει η PwC.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ελληνική Οικονομία έπειτα από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης σε όρους ΑΕΠ. Όμως η πιθανότητα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης το 2017 είναι χαμηλή, με πιθανότερο σενάριο το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1% με 1,5%, καθώς οι κύριοι οικονομικοί οδηγοί της ανάπτυξης παραμένουν ασθενείς.

Εάν, μάλιστα, δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με βάση τους προβλεπόμενους χρόνους ολοκλήρωσης, τότε θα προκύψει σημαντικό κενό χρηματοδότησης, σημειώνεται στη μελέτη. Επίσης, στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ, ώστε να καλύψει τα 16 δισ.ευρώ του χρηματοδοτικού κενού.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =