αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπτά tips για να κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι τα Χριστούγεννα

Επτά tips για να κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι τα Χριστούγεννα

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, την πόλη να είναι πλέον στολισμένη και τα περισσότερα καταστήματα να στήνουν χριστουγεννιάτικες βιτρίνες, μπαίνουμε σιγά – σιγά στο κλίμα. Όσο όμως ερχόμαστε πιο κοντά στα Χριστούγεννα τόσο αυξάνεται και το άγχος των εξόδων. Δώρα σε συγγενείς και φίλους, εορταστικά καλέσματα, ένα ταξίδι ίσως, δεν θέλει και πολύ για να πιεστείς οικονομικά. Καθημερινά τα χρήματα »φεύγουν» τόσο εύκολα που στο τέλος της ημέρας καταλήγεις να αναλογίζεσαι αγχωμένη για ποιο λόγο δεν κατάφερες να κάνεις μία σωστή αποταμίευση.

Η αποταμίευση όμως είναι θέμα νοοτροπίας και για να καταφέρεις να βάζεις χρήματα στην άκρη – όχι μόνο μία φορά, αλλά για το υπόλοιπο της ζωής σου – θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειές σου. Το motto «Μια ζωή την έχουμε» δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και πολύ συχνά το να ξοδεύεις άσκοπα μεγάλα ποσά, είναι μία συνήθεια που δεν θα σε βοηθήσει στο τέλος του μήνα. Με τα Χριστούγεννα, λοιπόν, να απέχουν περίπου ένα μήνα μακριά είναι λογικό να σκέφτεσαι ήδη τι αγορές θα πραγματοποιήσεις, τα δώρα που θα διαλέξεις για τους αγαπημένους σου ή ακόμα τα πάρτι που σκοπεύεις να πας. Όλες οι υποχρεώσεις όμως απαιτούν έναν καλό προγραμματισμό, και ήρθε η ώρα να μάθεις να αποταμιεύεις σωστά και έξυπνα. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά μεθοδικότητα. Άρχισε από σήμερα και θα διαπιστώσεις πως σε ένα μήνα από τώρα θα έχεις καταφέρει με επιτυχία να εξοικονομήσεις τα χρήματα που χρειάζεσαι, όπως σημειώνει το Missbloom.gr.

Καθημερινή αποταμίευση
Το να αποταμιεύεις ένα μικρό ποσό καθημερινά μπορεί αρχικά να σου φανεί ακατόρθωτο. Υπάρχει, ωστόσο, ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Για παράδειγμα ξεκίνα να βάζεις στην άκρη ορισμένα χρήματα με τον ακόλουθο τρόπο: Άρχισε τη Δευτέρα με ένα ευρώ, συνέχισε την Τρίτη με δύο ευρώ, την Τετάρτη με τρία ευρώ, την Πέμπτη με τέσσερα και την Παρασκευή με πέντε ευρώ, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία κάθε Δευτέρα. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μαζέψει ένα πολύ ικανοποιητικό ποσό μέχρι να πραγματοποιήσεις τις αγορές που επιθυμείς.

Σημείωνε τα έξοδά σου
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πού ακριβώς πάνε τα χρήματά σου. Στο τέλος της κάθε ημέρας σημείωνε σε ένα τετράδιο το συνολικό ποσό που έχει δαπανηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζεις που ακριβώς γίνονται τα έξοδα και το κυριότερο θα μπορείς στο μέλλον να αποταμιεύεις με σιγουριά.

Μία μέρα χωρίς καθόλου έξοδα
Μπορεί να φαντάζει ως μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία να περάσει μία μέρα και να μην ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ, αλλά αν το δοκιμάσεις για τρεις ή τέσσερις φορές μέχρι τα Χριστούγεννα θα διαπιστώσεις πώς τα χρήματα τα οποία έχεις στην άκρη είναι πολλά περισσότερα από όσο νόμιζες.

Περιόρισε τα ποτά του Σαββατοκύριακου
Αν αναλογιστείς ότι τα χρήματα που ξοδεύεις για ποτά σε ένα βράδυ μπορεί να φτάσουν τα 20 ευρώ, τότε προτού πάρεις το δεύτερο cocktail είναι προτιμότερο να κάνεις μία δεύτερη σκέψη. Καλύτερα να κρατήσεις ένα χρηματικό ποσό για την περίοδο των γιορτών που είναι συνυφασμένη με περισσότερες εξόδους, πάρτι και καλέσματα.

Check up λογαριασμού
Προς αποφυγή λαθών ή περίεργων επιβαρύνσεων στο λογαριασμό σου, έλεγχε τακτικά τις κινήσεις και το ποσό που μένει, προτού πραγματοποιήσεις τις επόμενες αγορές σου.

Ετοίμασε φαγητό στο σπίτι
Όσο δελεαστική και αν ακούγεται μία πρόσκληση για φαγητό στο αγαπημένο σου εστιατόριο απλώς σκέψου ότι μία τέτοια κίνηση θα σε βγάλει εκτός budget. Προτίμησε να ετοιμάσεις ένα γευστικό δείπνο, χρησιμοποιώντας υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Ποιος είπε ότι οι βραδιές στο σπίτι είναι βαρετές;

Χρησιμοποίησε λιγότερο το αυτοκίνητο
Έλεγξε το καθημερινό σου πρόγραμμα και προσπάθησε να φτιάξεις ένα πλάνο για να χρησιμοποιείς λιγότερες φορές το αυτοκίνητο. Αν για παράδειγμα, η δουλειά σου προσεγγίζεται εύκολα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τότε είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με λίγο περπάτημα (έτσι βάζεις και την άσκηση στο παιχνίδι). Τα έξοδα της βενζίνης είναι πολύ περισσότερο από τα έξοδα μίας μηνιαίας κάρτας μεταφορών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + twenty =