αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπένδυση Ελληνικού: Δημόσιο εναντίον Δημοσίου και στη μέση… η Lamda Development

Επένδυση Ελληνικού: Δημόσιο εναντίον Δημοσίου και στη μέση… η Lamda Development

Τα νομικά “όπλα” θα έχουν τον λόγο, μετά την απόφαση του δασάρχη Πειραιά για χαρακτηρισμό τμήματος 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό ως δάσος.

Παρότι, δηλαδή, σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του Κράτους, το ακίνητο από το 1929 “στερείται δασικής βλάστησης, έχοντας χαρακτηριστικά αγροτικής, χέρσας και χορτολιβαδικής έκτασης”, η απόφαση του δασαρχείου στρέφει, πρακτικά, το Δημόσιο εναντίον του Δημοσίου, όπως αναφέρει το Capital.gr.

Στην μέση της διαμάχης αυτής βρίσκεται η κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής της Lamda Development, τα στελέχη της οποίας ερωτήθηκαν, κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, για το χαρακτηρισμό ως δάσους των 37 στρεμμάτων.

Χάνονται οι προθεσμίες

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της Lamda Development, η “απάντηση” στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικόν Α.Ε., το σχήμα ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της έκτασης των πρώην αεροδρομίου που λειτουργεί “χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας” όπως σημειώνει το ΦΕΚ (66/31/3/2011) σύστασής του.

Η Ελληνικόν πρόκειται να καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να θωρακίσει την επένδυση με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ωστόσο, το “γαϊτανάκι” αυτό θα φέρει πιο κοντά στην εκπνοή τη φετινή χρονιά: η απόφαση του δασάρχη θα πρέπει να αναρτηθεί, για 30 ημέρες, στα δημαρχεία των περιοχών πέριξ της έκτασης του Ελληνικού, ενώ συνολικά απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, τέσσερις μήνες ωσότου ολοκληρωθεί η προσφυγή της Ελληνικόν κατά της απόφασης του δασάρχη.

Έτσι, νεότερα για το δασικό ζήτημα του Ελληνικού αναμένονται το Φθινόπωρο του 2017, τη στιγμή που το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου (Νοέμβριος 2016) προέβλεπε ότι το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φετινό Ιούνιο. Το κείμενο του τετάρτου μνημονίου προσδιορίζει για τον Δεκέμβριο του 2017 το οικονομικό κλείσιμο, το οποίο θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015…

“Πήραμε μέρος σε ένα διαγωνισμό, υποβάλλοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει γίνει νόμος του κράτους. Στο συγκεκριμένο σημείο (σ.σ.: στην έκταση των 37 στρεμ.) προβλέπεται η δημιουργία ενός integrated resort που θα διαθέτει καζίνο και ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Είναι πολύ σημαντικό μέρος του project, το οποίο μάλιστα απευθύνεται στους ξένους. Μόνο αυτό το τμήμα εκτιμάται ότι θα μπορεί να προσελκύσει ένα εκατομμύρια τουρίστες. Έχουμε εφαρμόσει κάθε παράγραφο της σύμβασης και κάθε προαπαιτούμενο και το master plan έχει ήδη εγκριθεί” σημείωσαν, χθες, τα στελέχη της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

Τόνισαν ότι είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις εργασίες στο Ελληνικό τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα γραφειοκρατικά διαβήματα από την πλευρά του Δημοσίου.

Τα εμπορικά κέντρα

Σχετικά με τη συμφωνία πώλησης του 31,7% των εμπορικών κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos στην Värde Partners που θα οδηγήσει στην ίδρυση της εταιρείας Lamda malls, κατά τη χθεσινή παρουσίαση, έγινε γνωστό ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Η εταιρεία θα διαθέτει ένα εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο, στο τμήμα των εμπορικών κέντρων, στο οποίο, σε δεύτερη φάση, θα προστεθεί το mall Athens. Στόχος είναι η αξία του ενεργητικού να διαμορφωθεί σε 1,5 δισ. ευρώ και το σχήμα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Επίσης, τη δεύτερη φάση του Golden Hall θα αναπτύξει η νέα εταιρεία Lamda malls.

Σχετικά με τα ποσοστά πληρότητας, ανέρχονται σε 97% στο Mall Athens, σε 99% στο Mediteranean Cosmos και στο 98% στο Golden Hall.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάθηκε το 21,6% της αξίας των εμπορικών κέντρων της εταιρείας, των οποίων η αποτίμηση ανέρχεται σε 521,2 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − nine =