αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν αυξάνεται ο ΦΠΑ (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους) στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες

Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους) στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες

Στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής προσφύγων. Την αναστολή ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο χαιρέτισε η ΝΔ, τονίζοντας ότι πρόκειται για δική της πρόταση την οποία είχε φέρει τρεις φορές στη Βουλή, και την είχε απορρίψει η κυβέρνηση.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τη σύνδεση της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, με το ενδεχόμενο νέας αύξησης του αριθμού των προσφύγων.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης: «Και το ότι το πήρε τελευταία στιγμή, δεν ξέρουμε τι έδωσε. Γιατί είναι 15 εκ. ευρώ όλη κι όλη. Δεν είναι μεγάλη υπόθεση ο ΦΠΑ, δεν ωφέλησε τρομερά τα νησιά. Απλά είναι ψυχολογικό θέμα».

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η διάρκεια της απόφασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 γίνεται για νομικοτεχνικούς λόγους και ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι το ΦΠΑ στα νησιά «παγώνει» όσο είναι σε εξέλιξη η προσφυγική κρίση.

Η κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, ταυτόχρονα με τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ τα νησιά του Αιγαίου θα απολαύσουν και το μέτρο του μεταφορικού ισοδυνάμου αλλά κι επιπλέον ενίσχυση από το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, σημειώνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η απόφαση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σε συνδυασμό με την απόφαση για την αύξηση των Ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σε 660 εκατομμύρια ευρώ, κρίνεται ως θετική από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι μια θετική εξέλιξη, αρκεί να μη συνδεθεί με τη δημιουργία νέων δομών εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω, αναφέρει ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Δικαιούμασταν αυτή την απόφαση διότι τα πέντε νησιά έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη του προσφυγικού προβλήματος Δεν θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με νέες δομές στο προσφυγικό διότι το νησί της Λέρου ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, σημειώνει ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εμμένει πιστό στις θέσεις του για ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eight =