αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί όλοι περιμένουν ότι θα σπάσει ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός φέτος

Γιατί όλοι περιμένουν ότι θα σπάσει ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός φέτος

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ αναμένεται να “σπάσουν” φέτος οι πληρότητες των ξενοδοχείων, οι διανυκτερεύσεις και ο αριθμός των ξένων τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων- και υποψήφιος για την προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων- Γιάννης Ρέτσος, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μια πολύ δυνατή σεζόν, με πάνω από ένα εκατ. περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με πέρσι, άφησε εντούτοις ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με τα προσδοκώμενα έσοδα.

Όπως εξήγησε, κατά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, καταγράφηκε από τις ξενοδοχειακές μονάδες έκρηξη στις προκρατήσεις (early bookings), με μειωμένες όμως τιμές στα συμβόλαια, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου και τους tour operators κατά την προηγούμενη δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό (λόγω του μεταναστευτικού, των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση βίζας προς τους Ρώσους επισκέπτες και της παγωμένης ζήτησης κατά τους πρώτους μήνες).

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που στηρίζονται κυρίως στα οργανωμένα πακέτα, ακόμη και το 50% των πληροτήτων της φετινής σεζόν καλύφθηκε από τα early bookings με μειωμένες τιμές και προσφορές. Αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες που οι τουριστικές εισπράξεις δεν θα είναι ανάλογες της κατακόρυφης αύξησης των αφίξεων και δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 14,5 δισ. ευρώ (ενώ ο αριθμός των τουριστών θα ξεπεράσει τα 28 εκατ.).

Οι επιχειρηματίες του χώρου περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι δαπάνες των επισκεπτών και αν θα καταφέρουν να επανέλθουν στα επίπεδα του 2015. Πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 6,4% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά 11,3% . Ακόμη όμως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των εισπράξεων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας που οι τουριστικοί παράγοντες θα μπορούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τα έσοδα. Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το πρώτο δίμηνο μειώθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ (πτώση 2,7%) σε σχέση με πέρσι.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + eleven =