αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί το multitasking μπορεί να είναι καταστροφικό όταν δουλεύεις

Γιατί το multitasking μπορεί να είναι καταστροφικό όταν δουλεύεις

Εκεί που είσαι απορροφημένος στην οθόνη του υπολογιστή σου και παλεύεις με το χρόνο για να ολοκληρώσεις την πιο σημαντική δουλειά της ημέρας, ο διευθυντής σου σου ζητάει να σταματήσεις για λίγο αυτό που κάνεις και ν’ ασχοληθείς με κάτι που επείγει. Μισή ώρα μετά, ένας συνάδελφος σε διακόπτει για να ρίξετε μια ματιά «δύο λεπτάκια» σε ένα project που έχει προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, χτυπάει το τηλέφωνο, το κινητό σου σ’ ενημερώνει ότι έχεις λάβει δύο mail και μόλις θυμήθηκες ότι έχεις ξεχάσει να τσεκάρεις μια έκθεση που πρέπει να ‘χει φύγει μέχρι αύριο για έγκριση. Έχεις πήξει, δεν ξέρεις τι να πιάσεις και ν’ αφήσεις. Ωπ, μόλις ήρθε και μια νέα ενημέρωση από το facebook. Ο κολλητός σου σου μιλάει στο chat. Μπαίνεις κι εκεί, για ένα λεπτάκι.

Σου θυμίζει κάτι;

Για τους περισσότερους εκεί έξω το παραπάνω σκηνικό, παιγμένο επαναλαμβανόμενα συνθέτει μια τυπική μέρα στη δουλειά. Δεν είναι παρά η προσπάθεια να τα βγάλεις πέρα με πολλές, μικρές αλλά απαιτητικές εργασίες ταυτόχρονα. Κοινώς, multitasking. Το επικρατέστερο επαγγελματικό τσιτάτο του 21ου αιώνα. Για κάποιους, το πιο σημαντικό προσόν του σύγχρονου εργαζόμενου.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου George Mason της Oυάσινγκτον, οτιδήποτε πέραν της «πιο σημαντικής δουλειάς της ημέρας» που αναφέρουμε παραπάνω θεωρείται «distraction», δηλαδή περισπασμός από την εργασία και έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.

Με λίγα λόγια, όταν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, δεν κάνεις τίποτα καλά. «Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο τους αποδιοργανώνουν αυτές οι “αθώες” διακοπές και πόσο επηρεάζουν την ποιότητα της εργασίας τους», υποστηρίζει ένας από τους επιβλέποντες καθηγητές της έρευνας. Προσοχή: Ως διακοπή δεν ορίζεται αποκλειστικά το μήνυμα ενός φίλου στο whatsapp, αλλά ακόμα και μια αγγαρεία δώρο από τον προϊστάμενο.

Στα πλαίσια της έρευνας, ανατέθηκε σε δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων να γράψουν μια έκθεση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Το ένα γκρουπ διεκόπη αρκετές φορές με ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με το θέμα που έπρεπε να αναπτύξει. Εν αντιθέσει, το άλλο γκρουπ, έγραψε ανενόχλητο. Εκ του αποτελέσματος, οι εκθέσεις της μιας εκ των δύο ομάδων ήταν πιο σύντομες και φτωχές σε περιεχόμενο. Μαντέψτε ποια ομάδα τα πήγε καλύτερα…

Η φύση της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας έχει ανάγκη από εργαζόμενους που να μπορούν να τα βγάζουν πέρα με πολλές αρμοδιότητες, οι οποίες συχνά είναι και ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με εκείνους που στηρίζουν αυτό το μοντέλο, πάντα υπάρχει χρόνος μέσα σ’ ένα οχτάωρο για κάποια εμβόλιμα επιπρόσθετα καθήκοντα, αρκεί να υπάρχει οργάνωση. Υπάρχει βέβαια και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Carlos Slim, ο οποίος πρότεινε το μοντέλο των τριών εργάσιμων ημερών.

Πηγή: Askmen.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − 3 =