αρχικηVIRALΓιατί στην Ιαπωνία θεωρείται καλό… να κοιμάσαι στο χώρο εργασίας

Γιατί στην Ιαπωνία θεωρείται καλό… να κοιμάσαι στο χώρο εργασίας

Ένα παράξενο φαινόμενο (για τον υπόλοιπο κόσμο), προσπαθεί να αναλύσει site nextshark.com. Είναι το φαινόμενο «inemuri» το οποίο όπως σημειώνουν οι New York Times, υπάρχει για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό; Είναι ο «ύπνος στο καθήκον», που παρατηρείται στην Ιαπωνία. Δηλαδή, όταν οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά κοιμούνται στον χώρο εργασίας. Πάνω στα γραφεία, σε κάποια πολυθρόνα ή όπου βρουν διαθέσιμο χώρο. Μπορεί σε εμάς να φαίνεται περίεργο αλλά, όπως σημειώνει το nextshark.com, ο ύπνος εν ώρα εργασίας στην Ιαπωνία θεωρείται… κάτι καλό. Τουλάχιστον για τους εργοδότες. Δείχνει την αφοσίωση ενός εργαζομένου. Μπορεί ακόμα και να σου δώσει προαγωγή, σε βάθος χρόνου.

Αν πάντως κάποιος δει τους αριθμούς, καταλαβαίνει εύκολα ότι το μοντέλο εργασίας που έχει καθιερωθεί στην Ιαπωνία είναι μάλλον προβληματικό. Οι Ιάπωνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους, σε παγκόσμια κλίμακα. Το 23% αυτών εργάζεται για τουλάχιστον 80 ώρες την εβδομάδα (άρα 16 ώρες την ημέρα, για πενθήμερο). Ενώ ένα 12% των Ιαπώνων εργάζεται πάνω από 100 ώρες ανά εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί εργαζόμενοι να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Να κοιμούνται σε χώρους εργασίας, ενώ πολλές φορές κοιμούνται ακόμα και σε δημόσια μέρη όπως το μετρό, σε πεζοδρόμια ή οι καφετέριες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =