αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ο Mark Zuckerberg είναι πιο διάσημος από άλλους μεγάλους CEOs (και δεν έχει να κάνει μόνο με την αξία του Facebook)

Γιατί ο Mark Zuckerberg είναι πιο διάσημος από άλλους μεγάλους CEOs (και δεν έχει να κάνει μόνο με την αξία του Facebook)

Εντάξει, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά μεγάλα τεχνολογικά projects. Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να επισκιάσει τους πάντες σε δημοφιλία. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Mark Zuckerberg. Έχεις σκεφτεί ποτε, το γιατί ο Zuckerberg είναι τόσο διάσημος σε όλο τον πλανήτη; Οκ, κάποιοι θα πουν ότι συμβαίνει αυτό, επειδή δημιούργησε ένα τεράστιο project όπως το Facebook. Σωστά, αυτό παίζει ρόλο.

Όμως, υπάρχουν και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες. Όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά π.χ. το YouTube. Πόσοι όμως μιλούν για τους ιδρυτές του YouTube; Είναι οι Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim. Και μάλλον τώρα σκέφτεσαι, ότι τα ονόματα τους δεν σου λένε τίποτα.

Κάθε ημέρα χρησιμοποιούμε κάποια ή κάποιες υπηρεσίες της Google. Πόσες φορές όμως αναφερόμαστε στους ιδρυτές του «γίγαντα» που λέγεται Google; Είναι οι Larry Page και Sergey Brin. Αμέτρητους χρήστες έχει, για παράδειγμα, και το WhatsApp. Σχεδόν κανείς όμως δεν γνωρίζει τον Jan Koum. Ναι, είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την γνωστή πλατφόρμα. Και τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά.

Αντίθετα, ο Mark Zuckeberg κατάφερε να γίνει γνωστός και ο ίδιος προσωπικά, πέρα από την εταιρία του. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι… ένα επιχειρηματικό μοντέλο μόνος του. Το οποίο παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, διαβάσουν άρθρα και αναλύσεις σχετικά με αυτό, και προσπαθούν να το «αντιγράψουν».

Αν δούμε όμως την ιστορία του Zuckerberg, υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, από πολλούς άλλους CEOs. Καταρχήν, έχει επιλέξει να έχει μια ζωή η οποία, σε μεγάλο βαθμό, είναι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας. Έχουμε δει το σπίτι του, το παιδί του, την γυναίκα του, τον σκύλο του. Ο ίδιος κάνει δημόσιες ομιλίες και Live Streaming (μέσω FB φυσικά). Άλλοι CEO επιλέγουν να έχουν μια πολύ πιο «κρυφή» ζωή.

Ο Mark Zuckerberg ανέπτυξε έναν κολοσσό, σε μεγάλο βαθμό ως ο μοναδικός ιδρυτής του. Ας αφήσουμε τώρα στην άκρη την συζήτηση για τις δικαστικές διαμάχες που έχουν παρουσιαστεί, πάνω στο ποιος έφτιαξε το Facebook, ποιος είχε την αρχική ιδέα, ποιοι «πετάχτηκαν» έξω στην πορεία. Ο Zuckerberg πορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό μόνος στο τιμόνι. Ήταν ο «καπετάνιος» και είχε μαζί του χρήσιμους συνεργάτες.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο στην ιστορία του: Πρόκειται για τον άνθρωπο που αρνήθηκε να πουλήσει την εταιρία του, ακόμα και όταν η Yahoo κάπου στο 2006 ( τότε ήταν πολύ δυνατή) έκανε μια πολύ μεγάλη πρόταση, για να εξαγοράσει το FB, μόλις 2 χρόνια μετά το λανσάρισμα του. Σχεδόν όλοι τότε συμβούλευαν τον Zuckerberg να πουλήσει. Η management team του Facebook, είχε την ίδια άποψη. Ο νεαρός Zuckerberg όμως πίστευε στο project και στο όραμα του. Δεν πούλησε τότε το Facebook. Η management team παραιτήθηκε, ο ίδιος συνέχισε την πορεία του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Σκέψου και κάτι λίγο… πιο Χολιγουντιανό. Ακόμα και η ταινία που έγινε για την ζωή του (το «Social Network») πήγε πολύ καλά. Με συνολικά έσοδα που έφτασαν πάνω από τα 244 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχες ταινίες με την ζωή άλλων μεγάλων επιχειρηματιών, όπως του Steve Jobs, είχαν πολύ μικρότερη ανταπόκριση. Όλα μετράνε.

Ο Zuckerberg και η ιστορία του, ενδιαφέρει το ευρύ κοινό. Κάθε τι που τον αφορά, μπορεί να γίνει viral. Είτε μιλάμε για μια ταινία, μια ομιλία ή ένα απλό post του. Σίγουρα, κάτι έχει κάνει καλά και αυτός, σε όλη την διαδρομή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =