αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι τρέχουν να «αποβιβαστούν» στο Ιράν

Γιατί οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι τρέχουν να «αποβιβαστούν» στο Ιράν

Υπάρχουν χώρες ενώ διαθέτουνφυσική ομορφιά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τουριστική επιλογή υπήρξαν καταδικασμένες στην αφάνεια λόγω πολιτικοοικονομικών συνθηκών. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Ιράν.

Η ισλαμοποίηση της χώρας σε συνδυασμό με το εμπάργκο – που έληξε – στις εξαγωγές πετρελαίου είχαν οδηγήσει την χώρα σε μία άνευ προηγούμενου εσωστρέφεια. Τα πράγματα όμως αλλάζουν ραγδαία. Το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου αναθέρμανε την οικονομία του Ιράν ενώ άνοιξαν και οι γέφυρες κυρίως με την Ευρώπη.

Επόμενος σταθμός η τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Ευρώπης, η γαλλική Acor, η Rotana με έδρα τα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η ισπανική Melia είναι μερικές από τις πρώτες που τρέχουν να προλάβουν να πάρουν θέση. Την αγορά εξετάζουν επίσης Έλληνες ξενοδόχοι καθώς και άλλες αλυσίδες από Γερμανία, Τουρκία, κορέα και Σιγκαπούρη.

Η πλέον πρόσφατη διεθνή αλυσίδα που ανακοίνωσε επέκταση είναι η easyhotel η οποία θα συνεργαστεί με τοπικούς επιχειρηματίες για να ανοίξει ένα οικονομικό ξενοδοχείο 500 δωματίων.

Το τουριστικό ενδιαφέρον για το Ιράν είναι συνεχώς αυξανόμενο με τις υποδομές να μην μπορούν να σηκώσουν ένα μελλοντικό κύμα. Ήδη ο εισερχόμενος τουρισμός από 2,2, εκατ. το 2009 ανέβηκε σε 5,2 εκατ. το 2005 και αναμένετε να εκτοξευθεί σε πάνω από 20 εκατ. το 2025.

Ένα ακόμη βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι οι φοροαπαλλαγές που θα έχουν οι ξένοι επενδυτές στον συγκεκριμένο τομέα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Μοχάμεντ Χαζαϊέι δήλωσε ότι το Ιράν προσφέρει φοροαπαλλαγή 13 ετών στις ξένες αλυσίδες ξενοδοχείων: “Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό δεν θα φορολογούνται από 5 έως 13 χρόνια ανάλογα με την περιοχή” είχε αναφέρει σε δήλωση του τον Οκτώβριο του 2016.

Το Ιράν έχει σήμερα 1.100 ξενοδοχεία, εκ των οποίων μόνο 130 είναι στην κατηγορία των τεσσάρων ή πέντε αστεριών. Σύμφωνα με αξιωματούχους ο αριθμός των ξενοδοχείων των 4 και 5 αστεριών πρέπει να ανέλθει σε 400 έως το 2025.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − eight =