αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί η Amazon συμπεριφέρεται σαν «επιθετική startup», παρόλο που είναι μια εταιρία δισεκατομμυρίων

Γιατί η Amazon συμπεριφέρεται σαν «επιθετική startup», παρόλο που είναι μια εταιρία δισεκατομμυρίων

Από την αρχή του επιχειρηματικού ταξιδιού, ο Jeff Bezos υπενθυμίζει ένα πράγμα στην ομάδα του: Ότι βρίσκονται πάντα στην «Day 1». Ακόμα και τώρα, που η Amazon είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας. Μάλιστα, ο ίδιος υπενθυμίζει αυτή τη φιλοσοφία, αναδημοσιεύοντας προς όλους στην εταιρία, την επιστολή που είχε στείλει στους μετόχους του 1997. Και εξηγούσε την προσέγγιση για την «Day 1». Τι έλεγε όμως πριν 20 χρόνια ο Jeff Bezos σε εκείνη την επιστολή;

«Η Amazon.com χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να δημιουργήσει πραγματική αξία για τους πελάτες της και με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να δημιουργήσει ένα σταθερό franchise, που θα εδραιωθεί ακόμα και σε μεγάλες αγορές. Αν και είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση», τόνιζε ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του το 1997.

Και συμπλήρωνε: ««Τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, από τότε που ιδρύθηκε η Amazon. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε».

Σήμερα, αυτή η αίσθηση επαγρύπνησης παραμένει στην Amazon, παρόλο που έχουν περάσει 17 χρόνια από την «Day 1». Και παρά το γεγονός ότι είναι μια εταιρία δισεκατομμυρίων. Ο τεχνολογικός γίγαντας λειτουργεί σαν μια «επιθετική startup», όπως σχολιάζει το inc.com. Ενσωματώνοντας συνεχώς νέες λειτουργίες και κάνοντας τολμηρές κινήσεις.

Πολλές φορές, όταν οι εταιρίες φτάνουν σε έναν βαθμό επιτυχία, σταματούν να «πατούν το γκάζι». Και προσπαθούν να λειτουργήσουν ως ώριμες επιχειρήσεις. Να διαχειριστούν τα κέρδη και τους εργαζομένους που έχουν. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουν να εγκαταλείπουν τα χαρακτηριστικά που τους οδήγησαν στην επιτυχία. Το να είσαι μεγάλη εταιρία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψεις να ενεργείς σαν μια «επιθετική startup». Δεν πρέπει να χάσεις την επαγρύπνηση που υπήρχε τις πρώτες ημέρες και τροφοδότησε την ανάπτυξη.

Η Amazon αποδεικνύει ότι αυτό είναι δυνατό. Το 2016, ο Jeff Bezos κλήθηκε να σχολιάσει πως είναι η «Day 2» σε μια επιχείρηση. Και η πραγματικότητα που παρουσίασε ήταν… οδυνηρή. Όπως είπε, την δεύτερη ημέρα ακολουθεί η παρακμή και τελικά ο θάνατος. «Για αυτό πρέπει πάντα να είμαστε στην Day 1», τόνισε. Εξήγησε βέβαια, ότι αυτό το είδος παρακμής μπορεί να εξελιχτεί πολύ αργά. Μια εταιρία να βρίσκεται σε αυτό το στάδιο για 2 δεκαετίες. «Αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα έρθει», ξεκαθάρισε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + six =