αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓιατί η Amazon δεν νοιάζεται, αν κάποιος κλέψει προϊόντα από το σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία

Γιατί η Amazon δεν νοιάζεται, αν κάποιος κλέψει προϊόντα από το σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία

Η είδηση έκανε χτες τον γύρο του κόσμου: Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία, είναι γεγονός. Άνοιξε επίσημα για το κοινό, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να έχεις πάνω σου μετρητά, δεν χρειάζεται να περιμένεις σε ουρές. Απλώς πας, κάνεις τα ψώνια σου… και φεύγεις. Πίσω από το φουτουριστικό εγχείρημα βρίσκεται η Amazon.

Πως λειτουργεί όμως το όλο σύστημα; Όταν ένας πελάτης μπαίνει στο κατάστημα, περνά από ειδικές μπάρες. Εκεί κάνει check-in στο προφίλ του στο Amazon Prime, μέσω smartphone. Στη συνέχεια, οι κινήσεις του παρακολουθούνται από ειδικούς αισθητήρες και κάμερες. Έτσι, αν πάρει ένα συγκεκριμένο προϊόν από ένα ράφι και αποχωρίσει από το κατάστημα, περνώντας πάλι από τις μπάρες, τότε αυτομάτως γίνεται η χρέωση στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να κλέψει προϊόντα ή αν κάποιος απλά ξεχαστεί και φύγει με ένα προϊόν στην τσάντα του; Το έκανε ο ανταποκριτής του CNBC, Deirdre Bosa, φεύγοντας από το κατάστημα χωρίς να χρεωθεί για ένα φλιτζάνι γιαούρτι. «Πρώτα απ’ όλα, απολαύστε το γιαούρτι μας», είπε η αντιπρόεδρος του Amazon Go, Gianna Puerini, όταν ρωτήθηκε από το CNBC  σχετικά με το περιστατικό.  Εξηγώντας, ότι είναι πολύ σπάνιο κάποιος να φύγει από το σούπερ μάρκετ, ξεχνώντας να πληρώσει.

Από την άλλη, αν κάποιος πάει αποφασισμένος για να κλέψει, η αποστολή του μοιάζει πολύ δύσκολη. Με όλο το σύστημα που περιγράφουμε παραπάνω, να τον παρακολουθεί.

Κι όμως, τα «μέτρα ασφαλείας» της Amazon σταματούν εκεί. Δεν υπάρχει κάποια άλλη «δικλίδα» για να πιαστεί ένας επίδοξος κλέφτης. Αυτό λέει επίσημα η Amazon. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία παίζει το δικό της «παιχνίδι». Όπως εξηγεί το αμερικανικό The Verge, ο τεχνολογικός γίγαντας γνωρίζει ότι δεν θα «καταστραφεί οικονομικά», αν κάποιος καταφέρει να κλέψει ένα κουτάκι με γιαούρτι. Η high-tech παρακολούθηση άλλωστε, αρκεί για να περιορίσει στο ελάχιστο τέτοια κρούσματα. Την ίδια στιγμή, λέει δημόσια ότι «δεν έχουμε άλλα μέτρα ασφαλείας», και καλεί τους πελάτες να επισκεφτούν το κατάστημα και να… τεστάρουν συνολικά αυτή την νέα εμπειρία. Κάπως έτσι, τα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία, θα μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι οποίοι θα τα επισκεφτούν είτε για να αγοράσουν κάτι, είτε απλά από περιέργεια, είτε να για δουν αν μπορούν… να κλέψουν κάτι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + five =