αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓερμανικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Γερμανικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Σε επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να προχωρήσουν κατά την επόμενη τριετία γερμανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας τόσο την παρουσία τους στη χώρα όσο και την προσπάθεια της κυβέρνησης η οικονομία να εξέλθει της πολυετούς ύφεσης.

Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Telekom – βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL, τη Fraport.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής εκδήλωσης.

Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και επεξεργάσθηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται 121 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 29.000 εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας σε σύνολο έναν τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

Μόνο το επενδυτικό πλάνο της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport- Slentel, αξίας 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων, καθώς και αυτό του ΟΤΕ που σε βάθος τριετίας θα φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ, με κύρια έμφαση τα δίκτυα νέας γενιάς, ανεβάζουν τον πήχη των μελλοντικών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα 2,8 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Μαΐλλης. «Στρατηγική στόχευση του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα είναι αυτή που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα τη βγάλει από τη στενωπό της ύφεσης».

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι μόνο φέτος ως φορέας άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν με τη συμμετοχή τους 8.648 τ.μ. επιφάνεια σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στο ίδιο διάστημα, προσέθεσε ο κ. Μαΐλλης, 9.214 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις εν λόγω εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας, αφού, όπως είπε, βάσει στοιχείων του 2015 φθάνει το 9,5%, ενώ φέτος στο εννεάμηνο Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου η εξαγωγική δράση της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατέγραψε άνοδο 3,2%. Ενισχυμένες κατά 4,2% ήταν και οι εισαγωγές από Γερμανία προς Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 7 =