αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί είναι οι 8 τύποι χρηματοδοτών που πρέπει να αποφύγουν οι startupers

Αυτοί είναι οι 8 τύποι χρηματοδοτών που πρέπει να αποφύγουν οι startupers

Αν κάποιος έχει την εντύπωση ότι όλοι οι χρηματοδότες είναι ίδιοι, επειδή έχουν… ίδιο χρώμα τα χρήματα τους, τότε μάλλον κάνει λάθος. Η επιλογή του χρηματοδότη μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για την εξέλιξη μιας καινοτόμου επιχείρησης.

Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων, με τους οποίους λογικά θα υπάρξει μια μακροχρόνια συνεργασία. Κάθε ένας από αυτούς, έχει τις δικές του πρακτικές και ιδιαιτερότητες. Όπως σημειώνει το αμερικανικό site Entrepreneur.com, δεν είναι όλοι οι χρηματοδότες… καλές περιπτώσεις. Μάλιστα παρουσιάζει τους 8 τύπους που καλό θα ήταν να αποφύγει ένας νέος επιχειρηματίας.

Οι 8 τύποι των χρηματοδοτών που πρέπει να αποφύγουν οι startupers

1– Οι επενδυτές «καρχαρίες»

Δεν μιλάμε για κάποια γνωστή ταινία. Μπορεί οι περισσότεροι χρηματοδότες να θέλουν μια win-win συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν νέους επιχειρηματίες. Δηλαδή, startupers που έχουν μικρή εμπειρία, δεν διαβάζουν τα έγγραφα ή είναι απελπισμένοι για συμφωνία. Καλό είναι να έχετε κάποιους συμβούλους, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση.

2– Οι χρηματοδότες που αγαπούν… τα νομικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι νέοι επιχειρηματίες συνήθως δεν έχουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν κάποιον στο δικαστήριο. Τι κάνουν λοιπόν πολλοί επενδυτές; Αφού τα χρήματα τους αλλάξουν χέρια, στη συνέχεια απειλούν νομικά τους νέους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν το δικό τους πλάνο πιο εύκολα. Εδώ, ένα τσεκάρισμα του ιστορικού του εκάστοτε επενδυτή, ίσως βοηθήσει.

3– Αυτοί που δίνουν… διαταγές για όλα

Οι εν λόγω άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, που θέλουν να υπαγορεύουν την κάθε κίνηση στην startup που θα επενδύσουν. Από τους όρους της αρχικής συμφωνίας, την τακτική που θα ακολουθήσουν οι ιδρυτές, μέχρι όλες τις αποφάσεις που αφορούν την εξέλιξη της επιχείρησης.

4– Οι επενδυτές που βάζουν περίεργους όρους στην αρχική συμφωνία

Το να γίνει διαπραγμάτευση για τους όρους της συμφωνίας είναι λογικό. Ωστόσο, από τη στιγμή που βάλετε την υπογραφή σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Πολλές φορές, οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν ρήτρες που αν της παραβιάσετε, μάλλον το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

5– Δύο σε ένα: Χρηματοδότης και coach μαζί

Η καθοδήγηση από κάποιον μέντορα, φυσικά είναι καλό. Ωστόσο, δεν έχετε χρόνο για… καθημερινά μαθήματα, σχετικά με το πως θα «τρέξετε» την επιχείρηση σας. Αυτός ο τύπος επενδυτή καταθέτεις τις εμπειρίες τους για το οτιδήποτε, με σκοπό… να σας εμπνεύσει. Αν ο χρηματοδότης βρίσκεται όλη μέρα στο γραφείο σας για κάτι τέτοιο, πριν μάλιστα υπογράψετε, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να δείτε και τις άλλες σας επιλογές.

6– «Wannabe» επενδυτές

Πρόκειται για «wannabe» επενδυτές. Συνήθως δεν έχουν τα μέσα για να κάνουν μια ουσιαστική κίνηση ή είναι πρώην επιχειρηματίες που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το χώρο. Στις διαπραγματεύσεις, πάντα έχουν «κι άλλες ερωτήσεις» να κάνουν, θέματα να συζητήσουν, αλλά ποτέ δεν φτάνει η ώρα για να δοθούν χρήματα.

7– Χρηματοδότες χωρίς ικανότητες

Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, κάνουν κακές επενδύσεις σε startups. Με το πέρασμα των χρόνων έχουν ξεχάσει (ή ποτέ δεν ήξεραν) τι ακριβώς χρειάζεται για να πετύχει μια καινοτόμος επιχείρηση. Αν κλείσετε ένα deal μαζί τους, η συνεργασίας σας μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ.

7– Με τα χρήματα άλλων

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σπάνια επενδύουν δικά τους κεφάλαια. Αλλά υπόσχονται να βρουν κάποιον άλλο χρηματοδότη για να κλείσετε τη συμφωνία. Και φυσικά να πάρουν ένα ποσοστό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 4 =