αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτοί είναι οι 6 ενδιαφερόμενοι για να πάρουν στα χέρια τους τον ΔΕΣΦΑ

Αυτοί είναι οι 6 ενδιαφερόμενοι για να πάρουν στα χέρια τους τον ΔΕΣΦΑ

Ενδιαφέρον από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κατάρ εκδηλώθηκε χθες για τον ΔΕΣΦΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ, στον νέο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, κατάφερε να ελκύσει το ενδιαφέρον έξι επενδυτικών σχημάτων που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το αρχικό ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ εκδήλωσαν τα παρακάτω επενδυτικά σχήματα, όπως σημειώνει η Καθημερινή:

1. H κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία, 50%), Enagas International (Ισπανία, 16,7%), Fluxys (Βέλγιο, 16,6%) και N.V. Nederlandse Gasunie (Γερμανία-Ολλανδία, 16,7%).

2. Regasificadora del Noroeste (Ισπανία).

3. Integrated Utility Services Inc. (ΗΠΑ).

4. Η κοινοπραξία των εταιρειών Transgaz (επικεφαλής Ρουμανία) και GRTgaz (Γαλλία).

5. Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Βρετανία).

6. Και, τέλος, Powerglobe LLC (Κατάρ).

Το ενδιαφέρον κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, με δεδομένο ότι συμμετέχει σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας διανομής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Επίσης, το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έλκυσε το ενδιαφέρον, πέραν του Ατλαντικού, και μιας ασιατικής επιχείρησης (από το Κατάρ) προσμετράται ως θετικό σημάδι. Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχήματα εκτός Ε.Ε. και μάλιστα επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου διαχείρισης φυσικού αερίου (ENTSO-G) δεν γίνονται αποδεκτά βάσει των όρων του διαγωνισμού. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι, καθώς θα προχωρά ο διαγωνισμός, τα μη μέλη του ENTSO-G θα συνεργαστούν με κάποιο μέλος του οργανισμού ώστε να διεκδικήσουν τη θέση του προτιμητέου επενδυτή. Αυτό άλλωστε είχε προκριθεί να συμβεί και στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος όμως ακυρώθηκε με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια προβλέπει την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον ΔΕΣΦΑ. Αυτό θα συμβεί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, συνυπολογίζοντας τις θερινές διακοπές. Στόχος είναι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα προχωρήσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Η φάση αυτή θα δώσει πρόσβαση στους ενδιαφερομένους στα στοιχεία της εταιρείας (virtual data room) και το δικαίωμα να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά. Ο χρόνος υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, με δεδομένο ότι κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τις χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ στους πελάτες του. Πάντως, όλα δείχνουν ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ήθελε μια συμφωνία να ολοκληρώνεται πριν από το τέλος του έτους πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως τίμημα βάσης που θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός τα 400 εκατ. ευρώ. Τόσα είχε προσφέρει η αζερική Socar τον Ιούνιο του 2013 για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Ο στόχος αυτός δεν θεωρείται ανέφικτος δεδομένου ότι ο αρχικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με έντονα δυσμενείς μακροοικονομικούς παράγοντες.

Από τα έσοδα πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, η αναλογία του 31% θα περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό Δημόσιο, η αναλογία του υπολοίπου 35% στα ΕΛΠΕ. Μετά την πώληση της συμμετοχής, μέτοχοι θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής (66%) και το ελληνικό Δημόσιο (34%).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =