αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑργεί η απόφαση της διαιτησίας για την Eldorado Gold- Αισιοδοξία από τη μεριά της εταιρίας

Αργεί η απόφαση της διαιτησίας για την Eldorado Gold- Αισιοδοξία από τη μεριά της εταιρίας

Σε τρεις μήνες, από τη στιγμή που θα οριστούν οι διαιτητές, θα εκδοθεί η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, όπως εκτίμησαν, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, οι επικεφαλής του καναδικού ομίλου Eldorado Gold.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει προσφύγει στη διαιτησία με το σκεπτικό ότι η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Από την πλευρά της, η Eldorado Gold έχει αναφέρει ότι η εν λόγω τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Η διαιτησία αφορά, όπως αναφέρθηκε, την τρίτη φάση του έργου της Ολυμπιάδας που θα αποτελέσει τη νέα μεγαλύτερη επένδυση του καναδικού ομίλου μετά από αυτή των Σκουριών.

Αισιοδοξία για το έργο στις Σκουριές

Στις Σκουριές σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έκδοση της άδειας τροποποίησης εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, όπως και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων (από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στις Σκουριές. Αυτή τη στιγμή, στις Σκουριές υλοποιούνται γεωτεχνικές εργασίες και σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την Eldorado Gold, ο βαθμός ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών ως σύνολο και αυτών που αφορούν την μονάδα κατεργασίας διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, στο 35% και 45%, αντίστοιχα. Και για να ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή του κοιτάσματος των Σκουριών –τοποθετείται το 2020- απαιτείται, όπως ανέφεραν, επιπρόσθετη επένδυση της τάξης του μισού δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της εταιρείας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών και εκτίμησαν ότι μέσω της διαιτησίας η ελληνική πολιτεία επιδιώκει να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην επένδυση και να επιλύσει τις όποιες διενέξεις.

Το τρίτο τρίμηνο η Eldorado Gold επένδυσε στις Σκουριές το ποσό των 19,3 εκατ. δολαρίων.

Προχωράει η Ολυμπιάδα

Στην Ολυμπιάδα, ο καναδικός όμιλος έχοντας εξασφαλίσει το 100% των αδειών, τοποθετεί τη έναρξη της εμπορικής διάθεσης του εκεί προϊόντος στο τέταρτο τρίμηνο. Κατά το τρίτο τρίμηνο, η προ-εμπορική παραγωγή ανήλθε σε 9.246 ουγκιές χρυσού, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν ανήλθαν σε 24,8 εκατ. δολάρια.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 14 =