αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑπό τη Νότια Αφρική, ήρθε στην Ελλάδα και ίδρυσε την Charisma Gifts: Η Νατάσσα Πατρικίου έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία

Από τη Νότια Αφρική, ήρθε στην Ελλάδα και ίδρυσε την Charisma Gifts: Η Νατάσσα Πατρικίου έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία

«Ήθελα να γυρίσω στις ρίζες μου», λέει η Νατάσσα Πατρικίου. Έτσι κι έγινε. Η ίδια γεννήθηκε στην μακρινή Νότια Αφρική, ως τέταρτη γενιά Ελλήνων εκεί. Ήρθε στην Ελλάδα, χωρίς να μιλά ελληνικά και χωρίς να γνωρίζει κάποιον εδώ. Σπούδασε και αποφάσισε να μείνει μόνιμα εδώ, κάνοντας το όνειρο της πραγματικότητα.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Δημιούργησε την πλατφόρμα Charisma Gifts, μέσα από την οποία πουλά ιδιαίτερα δώρα, που έχουν ως θέμα την Ελλάδα. Το It’s Possible συνάντησε την Νατάσσα Πατρικίου. Και συζητήσαμε για το δικό της ιδιαίτερο story, το πώς προέκυψε η ιδέα για το project της, ενώ απαντά και στο αν μπορεί ένας νέος επιχειρηματίας να πετύχει στην χώρα μας.

Kατάγεστε από τη Νότια Αφρική. Πως καταλήξατε από έναν τόσο μακρινό προορισμό, να έρθετε στην Ελλάδα;

Έχω ελληνικές ρίζες, αλλά γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νότια Αφρική. Είμαι τέταρτη γενιά ελλήνων εκεί. Ήρθα στην Ελλάδα για διακοπές, όταν ήμουν 11 ετών και από τότε ήθελα να γυρίσω πίσω στις ρίζες μου. Μετά από 6 χρόνια ήρθα πάλι για διακοπές και τότε αποφάσισα ότι όταν τελειώσω το σχολείο, θα έρθω εδώ να σπουδάσω.  Αυτό έκανα τελικά. Ήθελα να ζήσω την εμπειρία της Ελλάδας, περισσότερο από ότι ένας τουρίστας. Να το ζήσω όπως οι ντόπιοι.

Ήρθα μόνη μου, όταν ήμουν 19 ετών, χωρίς να ξέρω ελληνικά και χωρίς να έχω κάποιον εδώ.

Σπούδασα για 4 χρόνια στο Deree, πάνω στις Διεθνείς Επιχειρήσεις και τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Αρχικά είχα σκοπό να σπουδάσω και μετά να πάω πίσω στην οικογένεια μου. Όμως μετά τα 2 πρώτα χρόνια αποφάσισα ότι πρέπει να μείνω εδώ μόνιμα. Είχα ερωτευτεί την Ελλάδα. Ανεξάρτητα της οικονομικής κρίσης, ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να ζήσω εδώ.

Η Νατάσσα Πατρικίου

Πως προέκυψε η ιδέα για την Charisma Gifts;

Όταν τελείωσα τις σπουδές μου το 2014, ανακάλυψα ένα κενό στην αγορά. Κάποια στιγμή, ήθελα να στείλω ένα δώρο στη μητέρα μου στη Νότια Αφρική, που να έχει σχέση με την Ελλάδα. Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα ή πλατφόρμα που να στέλνει τέτοια δώρα. Κάπως έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω την Charisma Gifts ώστε να καλύψω αυτό το κενό, στηρίζοντας και με τον δικό μου τρόπο τα ελληνικά προϊόντα και τους Έλληνες παραγωγούς.

Τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα σας;

Ένας χρήστης μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και να αγοράσει δώρα, τα οποία βασίζονται σε ελληνικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να το κάνει ένας μεμονωμένος πελάτης, αλλά και εταιρίες οι οποίες αγοράζουν πολλά κομμάτια μαζί. Στην δεύτερη κατηγορία μάλιστα, έχω επεκταθεί αρκετά.

Στο site σας λέτε ότι συνεργάζεστε με Έλληνες designers που φτιάχνουν τα προϊόντα. Ποια είναι η διαφορά π.χ. με το Amazon;

Στόχος μου είναι να βρίσκω ποιοτικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Με μοντέρνα αισθητική και ελκυστική συσκευασία. Να είναι κάτι ξεχωριστό. Ανακαλύπτω λοιπόν τους designers που τα κατασκευάζουν και στη συνέχεια δημιουργούμε μια συνεργασία έτσι ώστε να προωθηθούν τα προϊόντα σε ένα συνολικό και όμορφο πακέτο, το charisma giftbox. Δεν έρχεται σε επαφή ο σχεδιαστής με τον πελάτη, όπως γίνεται στο Amazon. Δεν είμαστε marketplace, είμαστε online shop.

Μέχρι τώρα, ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού σε σχέση με την πλατφόρμα σας;

Είναι πολύ θετική. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων μας καταγράφεται από εταιρίες που θέλουν να παραγγείλουν δώρα. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε δώρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ενώ στα επόμενα πλάνα μας είναι να επεκταθούμε στη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Θα πρέπει να πω βέβαια, ότι στην αρχή εξυπηρετούσαμε μόνο μεμονωμένους πελάτες, τότε διαπίστωσα ότι η πλατφόρμα αναπτυσσόταν πολύ αργά. Έπρεπε να αλλάξω κάτι. Αποφάσισα να κάνω το pivot και ξεκίνησα να προσελκύω εταιρίες για τα προϊόντα μας, κάτι που έφερε μεγαλύτερη ανάπτυξη στην πλατφόρμα.

Στο business κομμάτι, αν μπορούσαμε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, τι θα κάνατε διαφορετικά;

Βλέποντας τη διαδρομή μέχρι εδώ, δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Έκανα λάθη, όμως όλα αυτά με βοήθησαν να φτάσω στο σημείο που είμαι σήμερα. Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει μια δική του επιχείρηση, η δική μου συμβουλή είναι ότι πρέπει να κάνει καλή έρευνα για την αγορά στην οποία θα μπει.

Σε εμένα έγιναν πιο γρήγορα τα πράγματα. Είχα μια ιδέα, μου άρεσε και ξεκίνησα.

Μετά από όλα όσα έχετε δει, τελικά είναι εύκολο για έναν νέο επιχειρηματία να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα στην Ελλάδα;

Παντού είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Στην Ελλάδα τώρα είναι λίγο πιο δύσκολο. Αλλά δεν είναι αδύνατο. Αν θέλεις να φτιάξεις κάτι δικό σου, και προσπαθείς ξανά και ξανά, τότε μπορείς να τα καταφέρεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − three =