αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑπορρίπτονται 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση για ΕΣΠΑ

Απορρίπτονται 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση για ΕΣΠΑ

Απογοήτευση για χιλιάδες πτυχιούχους και επιχειρήσεις καθώς απορρίπτονται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Μετά την απίστευτη στα χρονικά καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προτάσεων , τώρα έρχεται να πέσει στο κενό η αναμονή για την χρηματοδότησή τους .Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, για το πρόγραμμα, ενίσχυση των ΜμΕ από το ΕΣΠΑ έχουν απορριφθεί σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις .

Την ίδια ώρα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» εντάχθηκε μόλις 1 στις 15 προτάσεις, καθώς με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης επήλθε η απόρριψη 13.481 επιχειρηματικών σχεδίων με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031,59 €, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης και η έγκριση μόλις 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική απορρίφθηκαν, ήτοι 1727 σε σύνολο 1958, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ. Πανελλαδικά απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων που υποβλήθηκε δηλαδή 4102 προτάσεις επί συνόλου 5628 που υποβλήθηκαν.

Επί της παρούσης είναι σε διαδικασία αξιολόγησης το πρόγραμμα «Αναβάθμιση ΜΜΕ». Στο εν λόγω πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 9.577 επιχειρήσεις. Με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν αναμένεται να ικανοποιηθούν μόλις 2060. Κατά συνέπεια 7.517 νέες επιχειρήσεις θα απορριφθούν.

«Θεωρούμε πως, παράλληλα με την προκήρυξη του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων στα ανωτέρω προγράμματα που σχεδιάζει το Υπουργείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση στον Ά κύκλο και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προγραμμάτων θα μπορέσουν να ενταχθούν και να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης και Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =