αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αν έχεις κάνει 10 επιχειρηματικές προσπάθειες χωρίς επιτυχία, αυτό είναι πολύ κακό»: Η ανατρεπτική άποψη ενός επενδυτή

«Αν έχεις κάνει 10 επιχειρηματικές προσπάθειες χωρίς επιτυχία, αυτό είναι πολύ κακό»: Η ανατρεπτική άποψη ενός επενδυτή

«Ανεξάρτητα από το πού βρίσκομαι στον κόσμο, συναντώ επιχειρηματίες που λένε ότι είναι “serial entrepreneurs”. Οι επιχειρηματίες φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτό τους δίνει πόντους», λέει αρχικά ο επενδυτής, Neal Dempsey. Και συνεχίζει με μια μεγάλη ανατροπή: «Ενδεχομένως να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι επενδυτές, ειδικά οι venture capitalists όπως εγώ, δεν εντυπωσιάζονται από τους serial entrepreneurs. Eίναι σαν μια κακή τηλεοπτική σειρά σε επανάληψη. Δεν θέλαμε να την παρακολουθήσουμε την πρώτη φορά, και ακόμα δεν θέλουμε να την παρακολουθήσουμε».

Μπορεί συνήθως να ακούμε ότι το να προσπαθείς ξανά και ξανά, είναι ένα «παράσημο» στην επιχειρηματικότητα. Όμως ο έμπειρος επενδυτής, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική οπτική, σε αυτή την περίπτωση.

«Αν μετά από 10 προσπάθειες δεν το έχεις κάνει ακόμα σωστά, ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις την επιχειρηματική ζωή σου», τονίζει ο Neal Dempsey.

Παραθέτει και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Σκεφτείτε μερικούς από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες σήμερα: τον Howard Schultz των Starbucks. Τον Bill Gates της Microsoft. Τον Mark Zuckerberg του Facebook. Δεν είναι σειριακοί επιχειρηματίες. Ίδρυσαν μια εταιρεία, πίστευαν στο όραμά τους και την έκαναν να λειτουργήσει», τονίζει. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι π.χ. οι Bill Gates και Mark Zuckerberg είχαν αναπτύξει κάποια μικρότερα projects, πριν φτάσουν στην μεγάλη «εκτόξευση». Σίγουρα δεν ήταν βέβαια τόσες πολλές η προσπάθειες, για να χαρακτηριστούν serial entrepreneurs.

Όπως εξηγεί ο Dempsey σε άρθρο του στο Entrepreneur.com, κάποιοι επιχειρηματίες, αφού καταφέρουν να πουλήσουν την εταιρία τους, δημιουργούν μια άλλη και επενδύουν εκεί χρόνο και χρήμα. Κάποιοι άλλοι, μετά την πώληση, γίνονται μέντορες, επενδυτές ή στελέχη σε τεχνολογικούς κολοσσούς. «Όμως οι πραγματικά πετυχημένοι επιχειρηματίες, δεν έχουν χρόνο να ιδρύουν την μια εταιρία μετά την άλλη», τονίζει.

Αν έχεις κάνει 10 ή 5 προσπάθειες και ακόμα δεν έχεις φτάσει στην επιτυχία, πρέπει να κάνεις ένα βήμα και να δεις τι είναι αυτό που σε σταματά. Να επανεξετάσεις τα δεδομένα και τις τακτικές που ακολουθείς. Σύμφωνα με το Dempsey, υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν: Η ομάδα δεν ταιριάζει μεταξύ της, το προϊόν ή ιδέα δεν λειτουργεί, ή ο ιδρυτής/ες δεν ακούνε και θέλουν να τα κάνουν όλα μόνοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + seventeen =