αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑναμένεται νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ αλλά… με αργούς ρυθμούς

Αναμένεται νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ αλλά… με αργούς ρυθμούς

Χρονοβόρες διαδικασίες επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει στον νέο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου «τη διαδικασία πρόσληψης χρηματοοικονομικών συμβούλων, προκειμένου να συνδράμουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου διαγωνισμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης αποφάσισε να τερματίσει τον προηγούμενο διαγωνισμό -ο οποίος ουσιαστικά είχε λήξει τον Νοέμβριο του 2016- και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τα ΕΛΠΕ για τη σύναψη Μνημονίου Κατανόησης (μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) για την από κοινού πώληση του 66% των μετοχών μέσω του νέου διαγωνισμού.

Οπως εξάλλου αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του οι αποφάσεις αυτές του Δ.Σ. ελήφθησαν μετά την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) της 1ης Μαρτίου:

• της λήψης απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ για τη λήξη της προηγούμενης διαδικασίας για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ,

• της λήψης απόφασης για τη διάθεση 31% (από το ποσοστό 65%) των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΕΣΦΑ, σε συνδυασμό με το 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ,

• της επιστροφής στο ελληνικό δημόσιο του υπολοίπου 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, και

• της παροχής εξουσιοδότησης στο ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάσει, αποφασίσει και υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% των μετοχών ΔΕΣΦΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι όροι της νέας προκήρυξης για την πώληση του ΔΕΣΦΑ θα αλλάξουν σε σχέση με την προηγούμενη, προκειμένου ο νέος διαγωνισμός να είναι σύννομος με το 3ο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε., που θέτει σχεδόν απαγορευτικούς όρους για την εξαγορά ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας από εταιρείες τρίτων χωρών, ιδιαίτερα όταν είναι και παραγωγοί. Ακόμα ο κ. Σταθάκης έχει δηλώσει ότι ο νέος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει όρους σχετικά με επενδύσεις και αριθμό εργαζομένων.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η νέα προκήρυξη θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ έχουν δείξει αρκετοί Ευρωπαίοι Διαχειριστές Αερίου, μεταξύ των οποίων η βελγική εταιρεία Fluxys, η ολλανδική Gasunie και η ρουμανική Transagas, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει και η ιταλική Snam.

Η διαδικασία που ξεκινά τώρα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ δείχνει ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί. Ο προηγούμενος διαγωνισμός έληξε άδοξα μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εσόδων του ΔΕΣΦΑ, με τη μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των σχετικών χρεώσεων. Το σχήμα της Socar και της Snam που είχαν προσφέρει τίμημα 400 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ζήτησε να μειωθεί ανάλογα και το τίμημα, εφόσον μειώνονται τα έσοδα του Διαχειριστή, το Δημόσιο δεν το δέχθηκε, οπότε ο διαγωνισμός ναυάγησε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + seventeen =