αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑκόμα και η Intel κάνει λάθη (και τώρα… τρέχει να τα μαζέψει)

Ακόμα και η Intel κάνει λάθη (και τώρα… τρέχει να τα μαζέψει)

Σχεδιαστικό σφάλμα, που εντοπίστηκε σε επεξεργαστές της Intel Corp., καθιστά αναγκαία την αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων των υπολογιστών, αποκάλυψε χθες εξειδικευμένη τεχνολογική ιστοσελίδα, προσθέτοντας ότι η διόρθωσή του θα επιβραδύνει τη λειτουργία τους. Το σχεδιαστικό σφάλμα τούς καθιστούσε ευάλωτους σε επιθέσεις από χάκερ, ανάφερε το δημοσίευμα, και επηρεάζει την εσωτερική μνήμη στον πυρήνα των επεξεργαστών Intel x86 που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό το σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας, το οποίο επιτρέπει σε χειριστές συνηθισμένων εφαρμογών να αποκτούν πρόσβαση σε απαγορευμένες περιοχές του επεξεργαστή, αποκάλυψε η ιστοσελίδα The Register, επικαλούμενη προγραμματιστές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Λόγω αυτού του σφάλματος, είναι, επίσης, πιθανόν χάκερ να έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν άλλα κενά ασφαλείας ή, ακόμη χειρότερα, να αποκτήσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης (password), υπονομεύοντας την ασφάλεια προσωπικών υπολογιστών ή και ολόκληρων δικτύων διακομιστών (server).

Η αντίδραση των επενδυτών ήταν άμεση, με τη μετοχή της Intel να υποχωρεί κατά 6,8%. Ούτε η Intel ούτε η Microsoft σχολίασαν την πληροφορία. «Αυτό το πρόβλημα της Intel δεν προϋποθέτει αντικατάσταση των επεξεργαστών. Εντούτοις, η κατάσταση παραμένει ρευστή», σχολίασε ο Χανς Μόσεσμαν της Rosenblatt Securities στο πρακτορείο Reuters. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει πελάτες η Intel, ενώ η μετοχή της ανταγωνίστριας AMD ενισχύθηκε κατά 9,43%.

Στο δημοσίευμα του The Register αναφέρεται ότι οι προγραμματιστές που εργάζονταν πάνω στα ελεύθερου τύπου Unix λειτουργικά συστήματα της Linux επιδιορθώνουν τις περιοχές μνήμης που έχουν επηρεαστεί, ενώ η Microsoft Corp. αναμένεται να εκδώσει ένα πρόγραμμα επιδιόρθωσης (patch) των Windows την επόμενη Τρίτη. Ωστόσο είναι πιθανόν η επιδιόρθωση του προβλήματος να περιορίσει την απόδοση των επεξεργαστών της Intel. «Οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, αλλά με μια πρώτη ματιά εκτιμάται επιβράδυνση της τάξεως του 5% με 30% στη λειτουργία των υπολογιστών, ανάλογα με το μοντέλο επεξεργαστή και τις εντολές που εκτελεί».

«Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη δημοσίων σχέσεων», δηλώνει ο Νταν Ιβς, επικεφαλής ερευνών στο τεχνολογικό τμήμα της GBH Insights. «Θα πρέπει να λύσουν άμεσα το πρόβλημα ώστε να μην υποστούν ζημία οι πελάτες τους ή να πληγεί το κύρος της εταιρείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 5 =