αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑκριβό «σπορ» η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Ακριβό «σπορ» η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Σε ακριβό «σπορ» αναδεικνύεται η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, καθώς οι διοικητικές αγκυλώσεις, τα υψηλά τέλη, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η γενικότερη εικόνα για το «επιχειρείν» υποβάλλουν τους επίδοξους επιχειρηματίες να καταβάλλουν διπλάσια ποσά για την εκκίνηση της δραστηριότητάς τους σε σχέση με τις χώρες καινοτομίας (αναπτυγμένες).

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης «Επιχειρηματικότητα 2015 – 2016: Κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος» που εκπόνησε το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνάς του (Global Entrepreneurship Monitor). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 14,2% του πληθυσμού (έναντι 20% το 2014) διαβλέπει να αναδεικνύονται επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα στο επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεικτικό της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριάρχησε στη χώρα το 2015.

Με βάση την έρευνα του GEM, στην Ελλάδα κατά το 2015 τα μισά νέα εγχειρήματα που ξεκίνησαν απαιτούσαν ένα κεφάλαιο πάνω από 30.000 ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16.400 ευρώ), αλλά υψηλότερο ακόμα και σε σύγκριση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος (24.000 ευρώ). Μάλιστα, ακόμα και οι επιχειρηματίες ανάγκης χρειάζονται περισσότερους χρηματικούς πόρους για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση σε σχέση με λοιπούς Ευρωπαίους επιχειρηματίες ανάγκης (25.500 ευρώ έναντι 21.000 ευρώ στις χώρες καινοτομίας). Συνεπώς, η έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, ακόμα και αν το κίνητρο επιχειρηματικότητας είναι η ανάγκη. Μάλιστα, οι έντονα εξωστρεφείς νέες επιχειρήσεις απαιτούν αρκετά υψηλό αρχικό κεφάλαιο (περίπου 66.000 ευρώ), καθώς συνήθως συνδέονται με μεγάλη κεφαλαιουχική επένδυση, διπλάσια της υπόλοιπης Ευρώπης (32.000).

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αξιοποιούνται διάφορες πηγές χρηματοδότησης. Ειδικά το 2015, λόγω πιθανόν και της ωρίμανσης αρκετών διαρθρωτικών πόρων τύπου ΕΣΠΑ, το 44% δηλώνει ότι αξιοποίησε κάποια δημόσια χρηματοδότηση-επιδότηση στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος, έναντι μόλις 24% στην Ευρώπη. Προφανώς ο ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός, καθώς το 35% αξιοποίησε την πηγή αυτή (έναντι 24% στις χώρες καινοτομίας).

Παρά την πολυσυλλεκτικότητα πηγών χρηματοδότησης, όμως, ο νέος επιχειρηματίας χρειάστηκε να καταβάλει περίπου τα 3/4 της συνολικής επένδυσης από ίδια κεφάλαια (αποταμίευση, φίλοι, οικογένεια), έναντι αντίστοιχου όμως περίπου ποσοστού (71%) και στις χώρες καινοτομίας.

Σε άλλα χαρακτηριστικά της χρηματοδότησης της νέας επιχειρηματικότητας μπορεί να σημειωθεί ότι τα γυναικεία εγχειρήματα φαίνεται να απαιτούν λιγότερα κεφάλαια έναρξης (φαινόμενο που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες), καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν δραστηριότητες λιανικής, ενώ υπάρχει θετική σχέση ηλικίας και ύψους επένδυσης. Ειδικότερα, τα εγχειρήματα ατόμων άνω των 35 ετών απαιτούν υψηλότερο αρχικό κεφάλαιο στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες καινοτομίας, με την απόκλιση μάλιστα να διευρύνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς απαιτούνται όλο και περισσότερα αρχικά κεφάλαια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − four =