αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρχεται «χαράτσι» σε smartphones και tablets. Ναι, στην Ελλάδα

Έρχεται «χαράτσι» σε smartphones και tablets. Ναι, στην Ελλάδα

Με επιπλέον φόρο θα επιβαρύνονται όσοι καταναλωτές αγοράζουν smartphones και tablets, βάσει του νέου νομοσχεδίου για τη “Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων”.

Η εν λόγω διάταξη, η οποία έχει προκαλέσει σάλο καθώς στην ουσία προβλέπει την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων για πολλές κατηγορίες δημιουργών και έργων, προβλέπει και την επιβάρυνση με “χαράτσι” για τα smartphones και τα tablets.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος αυτός δεν είναι εντελώς καινούριος και ήδη επιβάλλεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, αναλώσιμα και ηλεκτρονικές συσκευές και αξεσουάρ. Με τη νέα διάταξη, η οποία για την ακρίβεια αναφέρεται στην εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή, ο φόρος επεκτείνεται στα smartphones και στα tablets.

Η διάταξη στη θεωρία σκοπεύει στην απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς, καθώς η αναπαραγωγή των έργων ή των δικαιωμάτων τους γίνεται βάσει μέσων όπως οι υπολογιστές, τα DVD players, τα smartphones, τα tablets, ενώ η αποθήκευσή τους γίνεται σε μέσα όπως USB, σκληροί δίσκοι κλπ.

Για τους υπολογιστές, ο φόρος αυτός ανέρχεται σε 1% και 2% επί της λιανικής τιμής. Στο 1% ανέρχεται και ο φόρος για smartphones και tablets. Σε εκτυπωτές σαρωτές, φωτοτυπικά και χαρτί, ο φόρος φτάνει το 4% της τιμής και στις συσκευές εικόνας και ήχου η επιβάρυνση φτάνει στο 6%. Αντίστοιχος φόρος προβλέπεται και για αποθηκευτικά μέσα, δηλαδή USB sticks, σκληρούς δίσκους κλπ.

Μάλιστα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία για τα smartphones και tablets αφορούν στη RAM κι όχι στον αποθηκευτικό χώρο των συσκευών:

«Αν για την ελεύθερη αναπαραγωγή του έργου για ιδιωτική χρήση χρησιμοποιούνται τεχνικά μέσα, όπως συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλοι υλικοί φορείς πρόσφοροι για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής ιδίως CD-RW, CD-R, DVD και άλλα αποθηκευτικά μέσα χωρητικότητας κάτω του ενός (1) TByte ή ίσο και άνω του ενός (1) TByte, ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους συμ περιλαμβάνονται και οι δικτυωμένες φορητές συσκευές (tablets) και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με μέγεθος εσωτερικής μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) άνω των 4 GB, συσκευές ή εξαρτήματα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή μη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, μετεγγραφή ή με άλλο τρόπο αναπαραγωγή, φωτοτυπικές συσκευές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, οφείλεται εύλογη αμοιβή στο δημιουργό του έργου και στους κατά την παρούσα διάταξη δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων, με εξαίρεση τα προς εξαγωγή είδη».

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =