αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας CEO περιγράφει την άλλη πλευρά: «Πως μια χρηματοδότηση μπορεί να καταστρέψει το startup όνειρο σου»

Ένας CEO περιγράφει την άλλη πλευρά: «Πως μια χρηματοδότηση μπορεί να καταστρέψει το startup όνειρο σου»

Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους οι νέοι επιχειρηματίες. Πριν ακόμα διανύσουν το πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας του project τους, πριν βρουν σημαντικό αριθμό πελατών, ξεκινούν να ψάχνουν… για χρηματοδότηση. Θεωρούν ότι το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς και την επιχειρηματική επιτυχία, είναι τα χρηματικά κεφάλαια.

Κι όμως, η χρηματοδότηση -παρόλο που αρκετές φορές βοηθά- δεν είναι το «μαγικό κλειδί» που θα σε κάνει να ξεκλειδώσεις την πόρτα της επιτυχίας. Ο Adam Robinson είναι συνιδρυτής και CEO της Ηireology, μιας talent technology εταιρίας, η οποία ξεκίνησε το 2010 την λειτουργία της. Έχει σηκώσει μέχρι σήμερα, περισσότερα από 26 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει σε άρθρο του στο Entrepreneur.com, ότι η χρηματοδοτήσεις δεν οδηγούν πάντα σε καλά αποτελέσματα. Το αντίθετο. Αρκετές φορές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ο CEO κάνει τα δεδομένα πιο συγκεκριμένα. Και παραθέτει τους 5 λόγους για τους οποίους μια χρηματοδότηση μπορεί να καταστρέψει το startup όνειρο σου. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους νέους επιχειρηματίες δεν «βλέπουν» αυτούς τους κινδύνους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στη συνέχεια προ εκπλήξεως.

1- Η επιχείρηση σου μπορεί να μην είναι έτοιμη για μεγάλο scalling

Ο νέος επενδυτής- συνεργάτης σας, θα περιμένει να αναπτυχθείτε γρήγορα με τα κεφάλαια που έχετε στη διάθεση σας. Συνήθως, όπως σημειώνει ο Adam Robinson, οι επενδυτές δίνουν περιθώριο 18 ως 24 μηνών στις startups. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι ξέρεις το πως θα προσεγγίσεις τους πελάτες σου. Αν όμως επενδύσεις πολλά χρήματα σε αυτό το πλάνο και οι πελάτες δεν έρθουν άμεσα, τότε… αρχίζουν οι γρίνιες. Μπορεί απλά η επιχείρηση σου να μην είναι έτοιμη για «εκτόξευση» και να χρειάζονται περισσότερες δοκιμές.

2- Βαδίζεις στο χρονοδιάγραμμα του επενδυτή, όχι στο δικό σου

Είναι λογικό ότι οι επενδυτές και τα VCs «ρίχνουν» χρήματα σε νέες επιχειρήσεις, με σκοπό να βγάλουν κέρδη σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Άρα λοιπόν, αν δεχτείς χρηματοδότηση από κάποιον, τότε αυτομάτως μπαίνεις στο χρονοδιάγραμμα που έχει αυτός. Δεν ακολουθείς στο δικό σου. Αυτό συνήθως δημιουργεί πιέσεις προς τους startuppers. Ενώ αρκετοί αναγκάζονται μάλιστα να πουλήσουν την επιχείρηση τους νωρίτερα από ότι ίσως εκτιμούσαν. Αν ο επενδυτής λάβει τέτοιες αποφάσεις, είναι δύσκολο να αλλάξεις τις εξελίξεις.

3- Μπορεί να μην τα πας καλά με το νέο σου «αφεντικό»

Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, εσύ λαμβάνεις όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με αυτή. Σκέψου τώρα, ξαφνικά να μπουν στην διοίκηση και άλλοι 1 ή 2 άνθρωποι, οι οποίοι θα έχουν λόγο στις αποφάσεις. Και θα έχουν επενδύσει τα χρήματα τους. Τα πράγματα μπορεί να μπλεχτούν πιο σύντομα από ότι νομίζεις. Και αν προκύψουν διαφωνίες, είναι πιθανό ο επενδυτής να σε αντιμετωπίσει όπως κάνει μια τράπεζα σε κάποιον… που έχει λάβει δάνειο από αυτή.

4- Οι επενδυτές νοιάζονται μόνο για την «εκτόξευση»

Είναι αποδεκτό, ότι οι επενδύσεις που θα κάνει ένας επενδυτής ή VC θα αποτύχουν περίπου 8 στις 10 φορές. Όμως, οι δύο πετυχημένες startups πρέπει να έχουν τόσο μεγάλη ανάπτυξη, έτσι ώστε να υπερκαλύψουν την χασούρα. Και να προκύψει κέρδος. Αν εσύ καταγράφεις μια ανάπτυξη με την επιχείρηση σου, η οποία όμως δεν είναι τεράστια, τότε πάλι είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα. Με τον επενδυτή να στρέφει τελικά την προσοχή του στις άλλες εταιρίες που έχει στο portfolio του.

5- Μπορεί… να μην λάβεις χρήματα ακόμα και σε πώληση

Έχει σημασία με τι ακριβώς όρους θα λάβεις μια χρηματοδότηση. Αρκετές φορές, οι επενδυτές βάζουν όρους που δεν συμφέρουν καθόλου τους startuppers. Όπως εξηγεί ο Adam Robinson, μπορεί π.χ. να λάβεις 10 εκατ. δολάρια από έναν χρηματοδότη. Όμως στη συμφωνία μπορεί να προβλέπεται ότι αυτός θα πρέπει να λάβει 2 φορές αυτά τα χρήματα, πριν οι ιδρυτές βάλουν ένα σεντ στην τσέπη τους. Σε μια ενδεχόμενη πώληση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι «χρωστάς» 20 εκατ. δολάρια στον επενδυτή σου. Αν πουλήσεις την επιχείρηση σου προς 100 εκατ. δολάρια, τα πράγματα θα είναι καλά. Τι θα συμβεί όμως αν πουληθεί  προς 18 εκατ. δολάρια; Μάλλον δεν θα βάλεις τίποτα στο δικό σου πορτοφόλι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + fourteen =