αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας businessman εξηγεί: «Η ερώτηση που κάνω πάντα στους υποψηφίους, για να ανακαλύψω αν είναι κατάλληλοι για την κάθε θέση»

Ένας businessman εξηγεί: «Η ερώτηση που κάνω πάντα στους υποψηφίους, για να ανακαλύψω αν είναι κατάλληλοι για την κάθε θέση»

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις αν ένας υποψήφιος είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει μια θέση στην επιχείρηση σου. Ναι, μπορείς να δεις το βιογραφικό του ή το Linkedin Profile του, αλλά πως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που γράφει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Ο Ken Sterling είναι Executive vice president, της εταιρίας BigSpeak. Σε άρθρο του στο inc.com γυρνά τον χρόνο πίσω και δίνει την δική του απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

«Όταν ήμουν παιδί, εργαζόμουν σε εργοτάξια στην Βοστόνη με τον παππού μου. Αυτός μου δίδαξε την πιο σημαντική ερώτηση που θα μπορούσατε να κάνετε σε έναν υποψήφιο», λέει.

Ο παππούς ήταν αρχιτέκτονας και εργολάβος, ο οποίος ήρθε από τη Σικελία με τον μπαμπά και τον αδελφό του. Για αρκετά χρόνια «έτρεχαν» τη δική τους επιχείρηση. Ενώ είχε βρει τον τρόπο, έτσι ώστε να κάνει τις σωστές προσλήψεις. Πως; Θα κοίταζε τον υποψήφιο και θα ρωτούσε: “Τι εμπορεύεσαι;”. Αν η απάντηση ήταν κάτι σαν ξυλουργός, υδραυλικός κλπ, θα κούνησε το κεφάλι του με άσχημο τρόπο και θα έλεγε: “Ωραία, ας ρίξουμε μια ματιά στο φορτηγό και τα εργαλεία σας”. Ανάλογα με το επάγγελμα, θα έπρεπε να έχει και τα σχετικά εργαλεία. Αν για παράδειγμα είχε πει κάποιος ότι είναι ξυλουργός και δεν είχε πριόνι, τότε ο υποψήφιος απορρίπτονταν.

Στην εποχή μας, οι περισσότεροι από εμάς δεν εργάζονται σε εργοτάξια και δεν μπορούμε να δούμε την εργαλειοθήκη κάποιου για να μάθουμε αν ο αιτών θα είναι ένας μεγάλος πωλητής, content marketer ή finance manager. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τσεκάρουμε πριν τη συνέντευξη, τι γράφει κάποιος στο βιογραφικό του και στο Linkedin Profile του.

Και μετά να κάνεις μια ερώτηση, την οποία εμπνεύστηκε ο Ken Sterling από την τακτική του παππού του. «Πες μου για την τυπική ημέρα σου: Πού είσαι, τι κάνεις, ποια tools χρησιμοποιείς;». Κάπως έτσι, θα καταφέρεις να δεις την… εργαλειοθήκη του άλλου. Όπως έκανε παλιά ο παππούς του Sterling. Αν ο υποψήφιος μπορεί να σου περιγράψει καταστάσεις και εργαλείο που σχετίζονται με αυτά που γράφει στο βιογραφικό του, μάλλον λέει την αλήθεια. Αν οχι, μάλλον πρέπει να πας στον επόμενο…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − three =