αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆνοιξαν οι πόρτες: Ξεκίνησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank

Άνοιξαν οι πόρτες: Ξεκίνησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «τρέχει» από χθες ως και τις 22 Ιουνίου η Alpha Bank επιδιώκοντας να ευθυγραμμισθεί με τις εποπτικές οδηγίες για ψηφιακό μετασχηματισμό μέρους των εργασιών της και περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας, που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και οι έχοντες σχέση έμμισθης εντολής. Εξαιρούνται από τις παραπάνω κατηγορίες όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2015 καθώς και όσοι απασχολούνται σε μονάδες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα παρέχονται οι εξής δύο επιλογές: α) εφάπαξ αποζημίωση, β) τριετής άδεια μετ’ αποδοχών και καταβολή μέρους της αποζημίωσης στη λήξη της.

Η εφάπαξ αποζημίωση περιλαμβάνει α) τη νόμιμη αποζημίωση (βασική παροχή), όπως προκύπτει με βάση τις τακτικές αποδοχές μηνός Μαΐου προσαυξημένες κατά 14/12 και τα συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας, β) τα κίνητρα αποχώρησης και γ) τις ειδικές προσαυξήσεις.

Τα κίνητρα αποχώρησης είναι ηλικιακά και υπολογίζονται, βάσει των συμπληρωμένων ακέραιων ετών ηλικίας του υπαλλήλου κατά την 31η Μαΐου 2018 και του εξής μαθηματικού τύπου:

– Για όσους είναι 58 ετών και άνω, οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές προσαυξάνονται κατά 25%
– Για όσους είναι μεταξύ 51 με 57 ετών, κατά 35%
– Για τις ηλικίες μετά 45 με 50, κατά 50%
– Για τις ηλικίες μεταξύ 40 με 44, κατά 45%
– Για όσους είναι μεταξύ 30 με 39 ετών, κατά 30%
– Για όσους είναι κάτω από 29 ετών, κατά 10%

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή 15 Ιουνίου, θα έχουν προσαύξηση 5% στο ποσό που προκύπτει από την αποζημίωση και τα κίνητρα αποχώρησης, ενώ προσαύξηση 20% δίνεται για το προσωπικό που είναι ενταγμένο στους υπό κατάργηση κλάδους τεχνικών και κλητήρων.

Το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (μεικτά), ενώ όσοι κάνουν χρήση, θα συνεχίσουν να έχουν για δύο χρόνια κάλυψη από το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο της τράπεζας και θα διατηρήσουν τυχόν προνομιακά επιτόκια για εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Οι δε συμβάσεις τους θα πρέπει να λυθούν το αργότερο ως το τέλος Αυγούστου.

Η δυνατότητα τριετούς άδειας

Όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να κάνουν χρήση της τριετούς υποχρεωτικής άδειας θα λαμβάνουν μηνιαίως το 60% των τακτικών αποδοχών που είχαν τον περασμένο Μάιο, συμπεριλαμβανομένων των δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας. Με τη συμπλήρωση της τριετίας, η εργασιακή σύμβαση λύεται αυτοδικαίως και θα καταβληθεί μέρος της εφάπαξ παροχής. Οι πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις του ομαδικού ασφαλιστηρίου της τράπεζας θα ισχύουν για την περίοδο της τριετούς υποχρεωτικής άδειας.

Όφελος ετήσιας εξοικονόμησης άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Αlpha Βank προχώρησε στο δ’ τρίμηνο της χρήσης 2017 στον σχηματισμό πρόσθετης πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού, ύψους 92,7 εκατ. ευρώ. Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της σχετικής πρόβλεψης ανερχόταν στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των 103,3 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για νέο πρόγραμμα εθελουσίας ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης του τριετούς (2017-19) επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών λειτουργιών της τράπεζας, μείωση του λειτουργικού κόστους, ψηφιακό μετασχηματισμό και αξιοποίηση νέων λύσεων και υποδομών.

Το όφελος από την εξοικονόμηση δαπανών μισθοδοσίας εκτιμάται από τη διοίκηση της τράπεζας ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό που εργαζόταν στις εν Ελλάδι δραστηριότητες ανερχόταν στο τέλος του 2017 σε 8.667 άτομα από 8.881 στο τέλος του 2016 και αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί στο -επικαιροποιημένο- σχέδιο αναδιάρθρωσης (μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα κάτω από τα 9.504 άτομα έως το τέλος του 2017).

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =